"Džaba lav i video" Vulićeva poručuje da note Turkovićeve neće dobaciti dalje od portira ambasada

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da "samozvana kraljica diplomatije (Bisera Turković) piše note u ime BiH i misli da će to dobaciti dalje od portira".


Da li je Bisera Turković umislila da neko, a pogotovo neko iz BiH poput nje zaista može govoriti velikim silama šta će i kako će da rade, upitala je Vulićeva komentarišući upućivanje nota ambasadama Ruske Federacije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika obilježavanju 9. januara Dana Republike.


Vulićeva je rekla da Turkovićeva redovno piše o svom angažmanu po društvenim mrežama i pruža informacije svuda osim tamo gdje treba, a to je Predsjedništvo BiH koje joj je ustavni šef, a ona tehnički izvršilac.


– Tako je kraljica diplomatije na svom profilu nedavno podijelila bizarni video sa lavom koji riče nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom uz opis `diplomatija visokih uloga` – podsjetila je Vulićeva.


Ona je ukazala i na nezaobilazan tipski stajling Turkovićeve za svaki susret i priliku, različit ideološko-vjerski i kulturološki autfit koji ne baštini ono što je dejtonska BiH.– Privatno se može pokrivati koliko hoće, ali pitanje je kakvu poruku šalje kao ministar i zamjenik predsjedavajućeg? Po povratku u Sarajevo, Turkovićeva prepričava kako je ona Lavrovu `aranica` i najžalosnije je što su joj njene stranačke kolege povjerovale.


Džaba lav i video, ambasador Rusije je bio na proslavi našeg Dana Republike i nema note, ni prave, ni lažne koja će to promijeniti. Što se Kine tiče, bolji poznavaoci spoljne politike kažu da je upravo Bisera ta koja BiH konstantno uvlači u sukob s Kinom, pa onda se mora reagovati i reći da su to njeni privatni i stranački stavovi, nikako stavovi zajedničkih institucija i Predsjedništva BiH – naglasila je Vulićeva.

Ona je podsjetila i na činjenicu kada je Turkovićeva naredila ambasadorki u Ženevi da podrži izjavu protiv Kine na sjednici Savjeta za ljudska prava UN i izazvala skandal.


– Tom prilikom je reagovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i objasnio da to nisu stavovi BiH, ni Republike Srpske. To je, Bisera, narušilo diplomatske odnose, a ne ova tvoja podmetanja. Znamo mi da je tebi bitno da u čaršiji kažu `joj, jest im rekla`, a ljudi ne znaju suštinu jer ih dezinformišeš i neovlašteno istupaš – poručila je Vulićeva Turkovićevoj.


To što Turkovićeva urušava dignitet BiH, istakla je Vulićeva, “nama u Republici Srpskoj i nije nešto posebno krivo, ali dok ima procedura i Ustava, ima da se nadležnosti poštuju”.