top of page

Cvjeta nelegalna gradnja u Banjaluci; Stanivuković mimo zakona dok građani čekaju svoje dozvole u Gradskoj upravi

Kako se bliže novi lokalni izbori ne možemo, a da ne rezimiramo situaciju u kojoj se glavni grad Republike Srpske nalazi sada skoro već četiri godine mandata Draška Stanivukovića kao gradonačelnika Banjaluke. Krajiška kuća, kružna raskrsnica Ekvator, kuća Milanovića, nelegalno raspoređivanje, trošenje i prebacivanje budžetskog novca su samo neke od mnogih nelegalnih radnjih Draška Stanivukovića.



Krajiška kuća, koja se nalazila u centru grada, na potezu između zgrade Ekvator i tvrđave Kastel gradonačelnik je porušio bez građevinske dozvole i bilo kakvog valjanog papira. Naime, Stanivuković je Krajišku kuću porušio iz prostog razloga jer ista nije odgovarala izgledu kružne raskrsnice koja je isisala novac iz budžeta grada i koja se takođe radi bez dozvola i mimo zakona. Najava da će se obilježiti 4četvrti rođendan Krajiške kuće izazvala je lavinu negativnih komentara jer nikom nije jasno kako je moguće slaviti rođendan nečemu čega više nema.


Kružna raskrsnica Ekvator je tek posebna priča. U graditeljskom zanosu gradonačelnik opet zaboravlja bitnu činjenicu – građevinska dozvola. Dok su radovi uveliko trajali, sve je završio sam, samom sebi je izdao dozvolu u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje. Iako nije imao nijedan prateći dokument, Stanivuković se ponosio radovima, a onda je na teren izašla Republička urbanističko-građevinska inspekcija. Na gradilište je stavljena crvena traka i ono je zapečaćeno. Grad se žalio, a žalba je odbijena.


Skoro dva mjeseca od početka radova, tačnije 7. novembra, gradska vlast je saopštila da ne samo da ima građevinsku dozvolu, već da je ona čak i pravosnažna. Važećim regulacionim planom na osnovu koga je izdata građevinska dozvola kod zgrade 'Ekvator' planirana je izgradnja kružne raskrsnice“, saopšteno je iz Gradske uprave, a u odbranu gradonačelnika stala je i njegova desna ruka, Vuk Višekruna, ovlašteni potpisnik iz Odjeljenja za prostorno uređenje, jedan od onih koji je učestvovao u neleglnom izdavanju građevinske dozvole. Tri dana kasnije na vrata kabineta gradonačelnika zakucala je krim-policija zbog prijave o nelegalno izdatoj građevinskoj dozvoli.


Istog dana oglasili su se iz ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju., koje je potvrdilo nalaz republičkih inspektora, koji su naredili rušenje i vraćanje u prvobitno stanje, jer na vrijeme nije obezbijeđena potrebna dokumentacija. Rušenja nije bilo, a vozači se uveliko gube u novootvorenom kružnom toku.


Slična situacija dogodila se i sa ulicom koja vodi pored hotela ‘Bosna’ i povezuje dvije nove jednosmjerne saobraćajnice Vidovdansku i Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića. Gradska inspekcija izdala je rješenje i naložila rušenje novoizgrađene ulice.


S obzirom na to da je i u ovom slučaju ministarstvo potvrdilo rješenje prvostepenog organa, odnosno gradske inspekcije, praktično ispada da će se Gradska uprava žaliti sudu na svoje rješenje i sama protiv sebe podnijeti tužbu.


Kuća Milanovića je još jedan primjer da gradska vlast završava poslove bez građevinske dozvole. Sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda Stanivuković je ne tako davno obilazio kuću Milanovića u centru grada. Izjavio je da će obnova ovog objekta predstavljati jednu od najvećih investicija u kulturu u proteklom periodu, te da će nakon završetka radova Banjaluka dobiti prvi kulturni centar u Banjaluci– od vremena bana Tise Milosavljevića. ‘’Sa predstavnicima MMF-a obišli smo objekat i uvjerili se u kvalitet i snažnu dinamiku radova", naglasio je. Ulog u kulturu bio bi svakako pohvalan da za to postoji građevinska dozvola, tj da se ne ide mimo zakona I da za kompletnu obnovu iste nije izdvojeno bezobraznih 4,5 miliona KM.


Pored gore svega navedenog zbog nezakonitih javnih nabavki i nelegalnih realokacija budžetskih sredstava Stanivuković je prošle godine kažnjen sa 9.000 KM zbog čak 100 nelegalnih realokacija, odnosno zbog nelegalnog raspoređivanja i prebacivanja budžetskog novca.


I tu nije kraj...


Izborna godina je u toku, a gradonačelnik istim tempom nastavlja dalje. Bez potrebnih dozvola, bez pravdanja kako troši novac građana i bez izvještaja o radu za prethodne godine, a koji svi građani čekaju od dolaska gradonačelnika na vlast.

bottom of page