top of page

Cvijanović: Od presudnog značaja da dosljedno uvažavamo Dejton i ustavnu strukturu


Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je tokom govora na inauguraciji u Sarajevu da je od presudnog značaja za BiH da se dosljedno uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura.



- Čast mi je što imam priliku da vam se obratim, prvi put u svojstvu srpskog člana, a ujedno i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Na ovu odgovornu funkciju sam, kao što je poznato, izabrana od strane građana Republike Srpske, kojima na samom početku želim da izrazim zahvalnost za ogromnu podršku i ukazano povjerenje. Na proteklim izborima oni su mi dali mandat da u Predsjedništvu BiH zastupam njihove interese i branim ustavnu poziciju kako Republike Srpske, tako i BiH - navela je Cvijanović.


Naglasila je da u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke i sa dobrim namjerama.


- Želim da zajedno, u skladu sa našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu - izjavila je novoizabrani srpski član Predsjedništva.


Istakla je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.


- Kako u okviru Predsjedništva i drugih zajedničkih institucija, tako i sa zakonodavnim i izvršnim organima vlasti na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, i vjerujem da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako od nas dati svoj doprinos traženju rješenja za postojeće probleme - kaže Cvijanović.


Smatra da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, a ne da bilo ko izvana nameće rješenja.


- Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Јer ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe - rekla je Cvijanović.


Cvijanović je dodala da postoje mnoge stvari oko kojih se "ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost".


- Ali, mjera našeg uspjeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve - navela je Cvijanović.


Naglasila je da je zagovornik toga da se razgovara o svim značajnim pitanjima.


- Ali da se u praksi primarno bavimo zajedničkim prioritetima, a ne onim za šta unaprijed znamo da ne postoji saglasnost svih u BiH - istakla je novoizabrani srpski član Predsjedništva.


Istakla je da je potrebno poboljšati odnose u regionu.


- Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regiji. Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima dijelimo granicu, ali i sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire - pojasnila je Cvijanović.


Naglasila je da su potrebni razvojni projekti.


- Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan. U tom smislu, spremna sam da sve što je potrebno pojasnim, ali i da slušam pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bismo postigli usaglašen stav - navela je Cvijanović.


Naglasila je da je jedno od strateških opredjeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.


- Ovaj posao nije moguće realizovati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti, stoga smatram da je neophodno rehabilitovati sistem koordinacije koji bi nam omogučio sistemsko i organizovano kretanje naprijed. Želim posebno da istaknem da je i u kontekstu evropskih integracija, ali i svim drugim procesima koje budemo sprovodili, od presudnog značaja da dosljedno uvažavamo Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH - rekla je novoizabrani srpski član Predsjedništva.


Navela je da je Dejton okvir koji je obezbijedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.


- Pretpostavka vladavine prava jeste poštovanje najvišeg pravnog i političkog akta jedne zemlje, bez čega nema ni funkcionalne pravne države, niti uređenog sistema. A to je upravo ono čemu bismo primarno trebali da težimo, kako u Predsjedništvu BiH, tako i u drugim institucijama na svim nivoima vlasti, jer bi u suprotnom imali samo nered, razmimoilaženje i razdvajanje - rekla je Cvijanović.


Pojasnila je i svoj stav oko učešća strankog faktora u BiH.


- Obavljajući važne funkcije već mnogo godina i uzimajući u obzir sve faze kroz koje je ova zemlja prolazila, razumijem da je neophodna dobra saradnja domaćih institucija i stranih predstavnika. Ali, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti, a unutrašnji dijalog i međusobno povjerenje će ojačati tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu odgovornost za sve procese - istakla je Cvijanović.


Naglasila je da ne vjeruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktora.


- Isključivo vjerujem u dijalog i saradnju. Kao što ne vjerujem da BiH može pomoći zloupotreba ili uzurpacija ustavnih ovlaštenja na spoljnopolitičkom planu, tako ne vjerujem ni da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnici ili strani mikro-menadžeri mogu pomoći da živimo u uspješnijoj zemlji.


Istakla je da vjeruje da unutrašnji dijalog može pomoći da "sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu".


- I kao član Predsjedništva BiH spremna sam da dam svoj doprinos izgradnji takvog dijaloga. Čestitam kolegama u Predsjedništvu i svim novoizabranim predstavnicima naroda u oba entiteta i na zajedničkom nivou, sa željom da ukazano povjerenje u naredne četiri godine na najbolji način opravdamo - zaključila je Cvijanović u svom govoru.

bottom of page