Cvijanovićeva svečano otvorila Vagansku pećinu


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je danas otvorila za posjete turista Vagansku pećinu kod Šipova, koja, uz Orlovaču, predstavlja najznačajniji objekat te vrste u Republici Srpskoj.Vaganska pećina se nalazi na magistralnom putu Šipovo-Kupres, iznad sela Vagan, udaljenog od centra Šipova oko 19 kilometara.


Pećina je izvornog tipa, jer su je gradile ponorne vode.


Vrlo je interesantna zbog obilja pećinskog nakita - stalaktita i stalagmita i sastoji se od osam cjelina.


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je tokom posjete Šipovu da ova opština ima značajne razvojne potencijale i podržala da što prije bude završeni radovi na regionalnom putu Šipovo-Jezero jer je to ključni segment ra razvoj."Postoji nekoliko oblasti u kojima vidimo velike razvojne šanse, a saobraćajna infrastruktura je od ključnog značaja. Moje opredjeljenje je da pomognem da se što skorije dođe do završetka regionalnog puta, koji treba da privuče građane, privrednike, ali i turiste u ovaj kraj", rekla je Cvijanovićeva.


Poslije sastanka sa načelnikom Šipova Milanom Kovačem, Cvijanovićeva je iskazala podršku rukovodstvu opštine da nastavi da radi na razvoju ove lokalne zajednice.


Ona je napomenula da je rukovodstvo Republike intervenisalo i u oblasti obrazovnog i zdravstvenog sistema u Šipovu.


"Zajednička vizija lokalnih i republičkih vlasti jeste da zadržimo ljude u Šipovu, da ovdje imaju kvalitetan život i da im pomognemo u realizaciji njihovih inicijativa koje imaju u različitim životnim oblastima", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je izrazila zadovoljstvo jer se razvija i poljoprivreda, te što vlada velika ponuda ali i potražnja za proizvodima iz ovog kraja.


"Nije lako voditi lokalnu zajednicu i postaviti prioritete, ali ono što vidim kod rukovodstva opštine jeste da oni vide koje su potrebe stanovnika Šipova i da zajedno sa republičkim organima rade na tome da se te potrebe i ostvare", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je dodala da joj je drago da je Šipovo stabilna politička, ali i finansijska lokalna zajednica, te da stoji na rapolaganju njenim stanovnicima.


"Zajedno ćemo raditi i razvijati saobraćajnu infrastrukturu, te otvarati mogućnosti za razvoj poljoprivrede, turizma i svih oblasti koje će Šipovu, ali i Republici Srpskoj, omogućiti dalji razvoj", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je direktoru Doma zdravlja Šipovo Gordani Kuprešak uručila ključeve od sanitetskog vozila, koje je kupljeno sredstvima iz donacije Srbije za pomoć lokalnim zajednicama u Srpskoj.


Cvijanovićeva je prethodno razgovarala sa rukovodstvom opštine Šipovo, sa načelnikom Milanom Kovačem na čelu.