Cvijanovićeva i Višković došli u Gimnaziju: Finansiraće radove u najstarijoj školi u Srpskoj

Kabinet predsjednika Republike Srpske i Vlada Republike Srpske finasiraće neophodne radove u banjalučkoj Gimnaziji, poručio je premijer RS Radovan Višković koji je sa predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović obišao ovu najstariju školu u Srpskoj.


On je rekao da ova škola postiže značajne rezultate u svom radu i postojanju.


– Problemi su evidentni. Direktorka revnosno šalje kako je pukla cijev, pa kako nešto košta 89 KM. Nije Vlada ta koja rješava nešto što košta 89 KM. Obavezu treba da snosi i lokalna zajednica, ali ne želim da ulazim u to – rekao je Višković.


Istakao je da je Vlada RS odobrila 150.000 KM za stolariju, te da 4. aprila treba da bude otvoren tender.


– Prema nalogu ministarstva, došla je Direkcija za obnovu i razvoj, dostavila sam preliminarni podatak o 253.000 KM koje treba uložiti da se to dovede u neko normalno stanje. Mi ćemo to da riješimo. Zatim treba popraviti krov, doći će i za to ljudi koji će to procjeniti. Želimo da od jeseni imate uslove kakve zaslužuje Banjaluke. Pozivam Grad da se i oni uključe, treba da daju svoj doprinos. Ako ne žele, mi ćemo nastaviti da pomažemo – poručio je Višković.


Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da je u interesu da učenici i nastavnici rade u normalnim uslovima.


– Ovdje će stvari biti rješenje, da bismo se spremili da u narednu školsku godinu uđemo u boljim uslovima – istakla je ona.

Direktorka Gimnazije Vita Malešević poručila je da, iako rade u teškim uslovima, đaci postižu izuzetne rezultate.– Naši problemi su veliki i poznati. Djeca zaslužuju normalne uslove za rad – poručila je ona.
Podsjećamo, prije petnaestak dana, kada se podigla velika hajka u medijima, jer su gimnazijalci danima bili bez grijanja, podigli su se i nadležni. Danima su slike prokislih plafona, uništenih cijevi i učenika koji sjede na hladnim stolicama, u još hladnijim učionicama, kružile medijima i društvenim mrežama.


Direktorka Gimnazije prije neki dan nam je rekla da je predračun za popravku instalacija, koji su svi tražili kako bi znali koliko novca je neophodno da se grijanje popravi, poslat na adrese koje treba. Izradu predračuna za potrebe Gimnazije naručilo je i platilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.