top of page

Cvijanović: Vrijednost Srpske je to što je nastala u miru

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je 30 godina Republike Srpske veliki istorijski datum i da se njena vrijednost ogleda u tome što je nastala u miru, te uspjela institucionalno da se izgradi i funkcioniše kao ozbiljna politička zajednica.Ona je naglasila da je ovo veliki dan i značajan jubilej za Republiku, njene građane i institucije i 30 godina života, postojanja, odbrane, razvijanja, izgradnje, te se sa ponosom može reći da se živi u slobodi i nadograđuje sve što je učinjeno u ove tri decenije.


"Ovo je naših prvih 30 godina i sigurna sam da će svaki put nakon 30 godina generacije koje tada budu funkcionisale i živjele u okviru Republike Srpske imati jednako ponosa kao mi danas", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na Groblju Sveti Pantelija povodom 9. januara - Dana Republike.


Ona je navela da je ozbiljna politička zajednica svaka koja funkcioniše na osnovu Ustava i zakona, te istakla da je Srpska definitivno pokazala svoj kapacitet i svoju sposobnost da ide, ali i rješava iznenadne probleme.


"Definitivno smo kao društvo sazreli i stasali i želimo da u budućnosti radimo u okviru institucija sve što je potreba građana, a i da bismo čuvali ono što je iz naše prošlosti", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je, konstatujući da su građani uvijek bili vezani za ono što jeste Republika Srpska i opredijeljeni da je čuvaju, iskazala i zahvalnost za zajednički put sve ove godine.


Predsjednik Srpske je navela da prethodni period nije bio nimalo lak, ali da je ponosna na to što se zajedništvom, prvenstveno institucija, ali i građana očuvao mir i ostvarivao napredak iz godine u godinu.


"Namjeravamo da se krećemo i u budućnosti. Danas smo ponosni na ovo što imamo, Republika Srpska izgleda mnogo ljepše i izgrađenije, mnogo je svjesnija sebe i važnosti svoga postojanja i to su one dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost", naglasila je Cvijanovićeva.


Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reagovanje na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.


Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

bottom of page