Cvijanović upitala opoziciju: Јeste li za Ustav ili za ono što hoće Bakir Izetbegović?

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da ne zna kome Željko Komšić i Šefik Džaferović prijete, ali da ih valja podsjetiti da nema nikakvih "državnih snaga" ako u njima ne učestvuju i ljudi iz Republike Srpske.


,,Ako misle kako će Srbe iz tih institucija tjerati da maltretiraju Srbe koje su ostavili kod kuće, u Republici Srpskoj, onda se grdno varaju. Ako, pak, ne računaju na Srbe, onda za to postoji neki drugi naziv'', istakla je Cvijanović upitana da prokomentariše Komšićeve i Džaferovićeve izjave da će "državne snage" reagovati i neće dozvoliti otcjepljenje ni pedlja BiH, ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice.


Što se tiče njihove priče kako se neće dozvoliti otcjepljenje, rekla je predsjednica Srpske, i tu ih valja korigovati.


,,Ne pričamo o otcjepljenju, već o poštovanju Ustava, jer je njegovo nepoštovanje apsurd u kojem teško koja država može preživjeti. O tome koliko nam je dosadilo njihovo čaršijsko maltretiranje, ne treba ni trošiti riječi. Bilo kako bilo, o tome šta će biti, neće odlučivati privjesak SDA Željko Komšić, niti Šefik Džaferović'', poručila je Cvijanović.


Predsjednica Srpske je naglasila da ono što brine jeste podudarnost stavova Bakira Izetbegovića i opozicije u Republici Srpskoj.


,,Zašto se oni utrkuju da kažu isto što i Izetbegović, na to treba obratiti pažnju i pitati da li su oni za Ustav i ono što je on dao Republici Srpskoj ili su za ono što bi od BiH napravili OHR i SDA'', upitala je Cvijanović.


Predsjednica Srpske je istakla da se OHR ne može upustiti u bilo kakvu borbu, kako to priziva Bakir, jer su višegodišnja sprega OHR-a i radikalne politike SDA i doveli BiH u ovakvo stanje.


,,Apsolutno su neprimjerene i Izetbegovićeve prijetnje pravosuđem, ali je jasno da njime sve vrijeme i nastoji ovladati kako bi se obračunavao sa Republikom Srpskom. On to i ne krije'', ukazala je Cvijanović.


To što svoju invazivnu i radikalnu političku agendu uvija u priču o navodnoj funkcionalnosti BiH, istakla je Cvijanovićeva, ne čini je manje opasnom, naprotiv.


,,Njegova vizija BiH nije i naša vizija. Imamo Ustav i saglasnost koju smo dali na takvo unutrašnje uređenje BiH. To je naš okvir'', poručila je predsjednica Republike.