Cvijanović u Skoplju: Srpska i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Skoplju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.Predsjednica Srpske je rekla za RTRS da je sastanak bio konstruktivan, u duhu dodatnog unapređenja prijateljskih odnosa Republike Srpske i Sjeverne Makedonije.


Ona je dodala da Srpska i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja koja bi opterećivala dvije zemlje.


- Ali na dnevnom redu imamo mnogo oblasti u kojima treba da unaprijedimo saradnju, prvenstveno mislim na bliže povezivanje u ekonomskom smislu, a računamo da ćemo i u infrastrukturnom povezivanju imati bolju vezu u budućem periodu. Na dnevnom redu je bilo i pitanje statusa određenih zajednica, kako Srba u Sjevernoj Makedoniji tako i Makedonaca u Srbiji i Republici Srpskoj - rekla je Cvijanović nakon sastanka za RTRS.


Ona je istakla da da je raduje otvorenost i opredijeljenost Sjeverne Makedonije prema inicijativi Otvoreni Balkan, te da Republika Srpska u tome vidi veliku razvojnu šansu.


Predsjednica Srpske je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Sjeverne Makedonije ponovila da u BiH, nažalost, nema potpune saglasnosti u vezi tog pitanja.


Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.


U večernjim časovima predsjednica Srpske prisustvovaće Svetosavskoj akademiji povodom nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji.


U zvaničnom dijelu programa planirano je njeno obraćanje zvanicama.


Cvijanović se prethodno u Kumanovu sastala sa gradonačelnikom Maksimom Dimitrievskim.


Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović i počasni konzul Srbije u Kumanovu Vladimir Stajić.


Cvijanović se nakon sastanka sa gradonačelnikom Kumanova, družila sa članovima Kulturno umjetničkog društva "Srpski vez".