Cvijanović: U BiH ne postoje iskreni razgovori, država očito zakržljala

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je veliki problem što u BiH ne postoje iskreni razgovori, zbog toga što se uvijek jedna strana oslanja na ono šta će reći strane ambasade.


,,Oni imaju svoje mentore, svoje supervizore za sve ono što rade i u suštini nikada nisu ni pokazali sposobnost, niti želju da sjede i razgovaraju sa partnerima. Opet, naš koncept je sasvim drugačiji, a to je da se treba razgovarati u okviru BiH, da smo mi ti koji treba da upravljamo ovom zemljom", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da ne može jedna država sa strane znati šta je bolje za narode u okviru BiH od njih samih.

,,I ja i SNSD smo promovisali razgovor i dijalog, nudili smo institucionalne i političke, ozbiljne razgovore na partnerskoj osnovi da bi se našla rješenja za državu koja je očito zakržljala, koja ne može da pruži niti puni doprinos samoj sebi, niti svojim građanima, niti okruženju", rekla je Cvijanovićeva.


Predsjednik Srpske je ukazala da je BiH uvijek u zavadi, zemlja u kojoj se uvijek neko na nešto buni i nekom nešto smeta.


,,Dakle napravili su nered gdje god su mogli, a naš koncept je taj da se uvede red. Da li ćemo imati za to partnera ili ne ostaje da se vidi. Do sada ih nismo imali", istakla je Cvijanovićeva.

Podrška NPS-u


Podrška NPS-uCvijanović, koja je i potpredsjednik SNSD-a, danas je dala podršku Narodnoj partiji Srpske (NPS), koalicionom partneru SNSD-a, i poželjela im srećan rad i da okončaju sve izborne procedure i korake koji su neophodni da se stranka pozicionira kako treba za naredne izbore.


Ona je zahvalila predsjedniku NPS-a Darku Banjcu i njegovim kolegama što su godinama kao dio skupštinske većine pokazali da znaju šta su nacionalni interesi Republike Srpske, što su članovi koalicije koja vodi ovakvu državotvornu politiku i želi da Srpska bude mirna i stabilna "da ne mora da se bori sa bilo kim ko uzurpira njene nadležnosti".


,,Vjerujem da će i razgovori u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti na liniji toga da se da čvrsta podrška dejtonskim opredjeljenjima i rješenjima koja su jasno postavila našu ustavnu poziciju", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci pred početak Izborne skupštine NPS-a.


Republika Srpska je, kako je istakla, saglasnost dala upravo na onaj koncept u Dejtonu, koji je prepoznat Ustavom BiH, a on je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, nalazi se u Aneksu četiri.


,,Smatramo da bi BiH imala daleko više šanse da smo se držali tih rješenja umjesto što smo dobili veliki eksperiment, nametnuta rješenja, različite eksperimentalne faze u kojima su se izrodile različite institucije koje nisu uspjele da nam omoguće neku unutrašnju koheziju, da nas učine bliže jedne drugima u BiH nego su stalno tema rasprave i nesaglasnosti zato što uzurpiraju nadležnosti drugih nivoa vlasti, a nisu zaduženi za ta ovlaštenja", rekla je ona.


Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će biti nastavljen uspješan rad u okviru vladajuće koalicije.