Cvijanović: Teatar fest - događaj kojim se Srpska s pravom može ponositi

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je sinoć u Banjaluci otvorila 24. Teatar fest "Petar Kočić", ističući da ova manifestacija predstavlja simbol ogromnog talenta i kreativnosti, ali i događaj kojim se Republika Srpska s pravom može ponositi.- Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo što su Banjaluka i Republika Srpska i ove godine, kroz organizaciju 24. Teatar festa, kao jednog od najcjenjenijih festivala pozorišne umjetnosti u regionu, u prilici da se predstave i kao kulturni centar koji se intenzivno razvija, ali i kao središte jednog od najzahtjevnijih i najkreativnijih oblika ljudskog stvaralaštva - naglasila je Cvijanović.


Otvarajući 24. Teatar fest na Trgu ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, ona je rekla da moto pod kojim se održava ovogodišnji Teatar fest - "Snaga zemlje", posebno u vremenima kada se gotovo sve pokušava posmatrati kroz materijalnu prizmu, jasno ukazuje na značaj obrazovne i kulturne politike i ulogu kulturnog stvaralaštva u kreiranju identiteta i duha jednog naroda.


- To je događaj koji o Banjaluci, Republici Srpskoj i našim kulturnim djelatnicima u region i šire šalje najljepše i najpozitivnije poruke. Zadatak institucija i nas kao društva jeste da što snažnije podržimo talenat i kreativnost naših ljudi, pogotovo mladih, kao i rad naših obrazovnih i ustanova kulture. Važno je da kreiramo okvir u kojem talenat i trud neće ostati nezapaženi, već će biti snažno podržani, dajući im priliku da se nesmetano razvijaju i time dodatno obogate i kulturnu, ali i svaku drugu sferu našeg društvenog života - naglasila je Cvijanović.


Kada se pogleda unazad, rekla je predsjednica Republike, vidi se da je Srpska, upravo simbiozom talenta stvaralaca, s jedne strane, te razvojem neophodnih sistemskih uslova za njegovo ispoljavanje, s druge, sve prepoznatljivija na regionalnoj mapi pozorišne, muzičke, filmske, dramske i svake druge umjetnosti.


- Naravno, svjesni smo da je u nastojanju da kreiramo što bolje uslove za razvoj kulturnog stvaralaštva u Republici Srpskoj još mnogo posla ispred nas. Ali znamo i to da samo intenzivnom saradnjom svih aktera - institucija i kulturnih i obrazovnih radnika, možemo doći do željenog cilja - dodala je Cvijanović.Ona je posebnu zahvalnost uputila domaćinu - Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao najvećoj i najeminentnijoj ustanovi pozorišne kulture u Srpskoj, i to ne samo na organizaciji ovog, sada već tradicionalnog događaja, već i na ulozi "ambasadora" Republike Srpske, koju ova ustanova kulture veoma odgovorno i s ponosom godinama vrši.


- Vama, dragi gosti, umjetnici, kulturni radnici, želim da boravak u Banjaluci ostane u najljepšem sjećanju i da iz Republike Srpske odete duhovno još bogatiji i nadahnutiji za vaša naredna ostvarenja. Publici, koja vas željno iščekuje i koja će pratiti sve ono što ste za nas pripremili, želim ugodne trenutke i sve one dobre emocije kakve nam umjetnost i kultura i mogu donijeti - naglasila je predsjednica Republike.


Zahvalivši i svim ustanovama kulture i pojedincima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli organizaciji ovogodišnjeg Teatar festa, Cvijanović je poželjela da u narednim danima svi uživaju u bogatstvu stvaralaštva pozorišnih i, generalno, kulturnih radnika iz regiona.