Cvijanović: Srpska se vodi ustavnim principima za vraćanje nadležnosti


Građani nemaju razloga za strah jer neće doći niti do sukoba, niti uvođenja bilo kakvih sankcija zbog odluke Republike Srpske da vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.Komentarišući najavu da će Republika Srpska povući saglasnost za uspostavljanje Oružanih snaga BiH, bezbjednosnih agencija i pravosudnih tijela, te da će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici, Cvijanović je za "EuroBlic" rekla da se rukovodstvo Srpske vodi određenim ustavnim principima.


- Želimo pravo ustavno uređenje u kojem će funkcionisati i Republika Srpska i BiH. Moramo se držati onoga na šta smo dali saglasnost, a to je vrlo jasno opisano i sadržano u Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, koji jeste Ustav BiH. Prema tome, mi smo legalisti koji žele da se ono što imamo u praksi odražava kroz ono što je rekao Ustav. Trenutno imamo jedno nakaradno stanje - dodala je ona.


Ona je napomenula da od rata nad Republikom Srpskom sve vrijeme traje tortura, da je stalno nastojanje da se promijeni ono što je dao Dejton, što je rađeno različitim metodama, a veći dio nametanjem od visokih predstavnika.


Cvijanović je naglasila da je Ustavni sud BiH počeo raditi sve ono što je prije njega radio visoki predstavnik.


- Došli smo u fazu da se preko tog suda ispunjavaju ciljevi nasilnog prekrajanja Ustava, umjesto da se štiti ustavnost. Ispada sad da institucije moraju da štite Ustav od Ustavnog suda. Krenulo se od oduzimanja poljoprivrednog zemljišta Srpskoj, pa šuma, pa se najavljuju vode, pa neka putna inFrastruktura i slično - kaže ona.

Predsjednica Srpske smatra da se iz tog nereda može izaći samo ukoliko se pridržava Ustava i svih njegovih principa i načela.- Ustav je jasno rekao šta kome pripada od nadležnosti. Smatram da uvijek trebamo da razgovaramo u okviru države, da se vidi na koji način će se određene stvari riješiti. Svjedoci smo toga da Bošnjaci poručuju da im se uopšte ne razgovara sa nama.


Republika Srpska im je stalno meta i stalno im je za nešto kriva. Mi moramo da vodimo računa kako da zaštitimo Republiku Srpsku u jednoj takvoj skalameriji kakva je BiH u koju su nas smjestili - rekla je Cvijanović.


Poručila je da su predstavnici Srpske uvijek otvoreni za dijalog o svim pitanjima unutar BiH, ali da nemaju namjeru nikoga da mole da s njima razgovara.


- Razgovor je neophodan i mi smo za taj razgovor otvoreni. Hrvatski predstavnici su nam rekli da su isto vrlo zainteresovani za razgovor. Onda imate neku treću stranu koja kaže da nije zainteresovana. U redu, niste zainteresovani, znači snosite odgovornost za to. Da li neko želi da mi kaže da je normalno živjeti u državi u kojoj se ne razgovara, i u kojoj je normalno da ti neko nešto nametne, a ti se ne smiješ tome usprotiviti. Ne, to nije normalno - dodala je Cvijanović.


Cvijanović je zaključila da se samo razgovorom i dijalogom može graditi budućnost BiH, a nikako nametanjima, prijetnjama i sankcijama.