Cvijanović: Srpska nije prepreka reformi izbornog zakonodavstva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Vašingtonu tokom sastanka sa senatorom Rodžerom Vikerom istakla da Srpska nije prepreka reformi izbornog zakonodavstva, te ukazala na neophodnost postizanja dogovora između partnera u Federaciji BiH.


Cvijanovićeva je sa Vikerom, koji je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, razgovarala i o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu, pri čemu je istaknuta uspješna saradnja nadležnih institucija Srpske sa SAD na planu borbe protiv terorizma i ekstremizma.


Na sastanku je bilo riječi o sprovođenju neophodnih reformskih procesa u BiH, sa posebnim akcentom na reformu izbornog zakonodavstva, s ciljem obezbjeđivanja legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se predsjednik Srpske prethodno sastala sa direktorkom za Balkan i Srednju Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Robin Bruks.

Tokom sastanka, Cvijanovićeva je izrazila zabrinutost zbog podizanja tenzija i učestalih prijetnji sukobom koje dolaze od političkih aktera iz Sarajeva, istakavši da su institucije Srpske u potpunosti opredijeljene ka očuvanju mira i stabilnosti, političkom dijalogu, te dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma i postojećih ustavnih rješenja.

Cvijanovićeva će se danas sastati i sa američki izaslanik za reformu izbornog zakonodavstva Metjuom Palmerom i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD DŽozefa Bajdena za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.