Cvijanović: Srpska ima efikasne mehanizme zaštite manjinskih prava

Republika Srpska ima adekvatan institucionalni okvir i efikasne mehanizme zaštite manjinskih prava, koji se konstantno unapređuju u saradnji sa Savezom i Savjetom nacionalnih manjina Srpske, istakla je danas u Banjaluci predsjednik Srpske Željka Cvijanović prilikom razgovora sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim.


Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska prva u BiH usvojila dokument od strateškog značaja za položaj nacionalnih manjina, kojim je potvrđeno opredjeljenje i uvažavanje institucija prema nacionalnim manjinama, navodi se u saopštenju iz Biroa predsjednika Srpske za odnose sa javnošću.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, u saopštenju se ističe da je Cvijanovićeva, napomenula da su stavovi i pozicija Republike Srpske poznati, te ukazala na princip konstitutivnosti naroda i neophodnost poštivanja Dejtonskog sporazuma.


U saopštenju se dodaje da je na sastanku razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH, položaju nacionalnih manjina, procesu izborne reforme i drugim pitanjima.