top of page

Cvijanović: Srbi bili i ostali na pravoj strani istorije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je veoma srećna što je Boljanić postao tradicionalno mjesto okupljanja, jer se na taj način vraća barem dio duga našim slavnim sunarodnicima zahvaljujući kojima su Srbi bili i ostali na pravoj strani istorije."Okupili smo se danas u Boljaniću, na Ozrenu, kako bismo zajednio obilježili 78 godina od jedne od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija tokom Drugog svjetskog rata", rekla je Cvijanovićeva u Boljaniću.


Ona je podsjetila da je Misija "Halijard", poznata i kao operacija "Vazdušni most", trajala od maja 1944. do februara 1945. godine na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije.


"Na ovom mjestu, u jesen 1944. godine, za samo desetak dana izgrađen je improvizovani aerodrom sa koga je krajem te i početkom naredne godine, u tri navrata, evakuisano oko 60 savezničkih pilota. Pored 15. vazduhoplovnog korupsa američke vojske i Jugoslovenske vojske u otadžbini, veliki doprinos operaciji dalo je civilno stanovništvo ovih slobodarskih krajeva", navela je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da su o njihovom doprinosu najljepše pisali evakuisani američki piloti koji su bili oduševljeni gostoprimstvom, ljubaznošću i prijateljskim odnosom prostodušnih i hrabrih srpskih seljaka.


"Ove nepobitne istorijske činjenice svjedoče o ogromnoj želji našeg naroda i svakog našeg čovjeka da doprinesu konačnoj pobjedi nad iideologijama zla iz tog perioda. Upravo ti ljudi ostavili su nama i svim budućim generacijama ogroman moralni i simbolički kapital koji smo dužni da čuvamo i njegujemo", ukazala je Cvijanovićeva.


Ona je rekla da su ostavili i uspomenu na zlatni period srpsko-američkih odnosa, kao i na zajedničke vrijednosti koje baštine naši narodi, na osnovu kojih se u budućnosti može unaprijediti saradnja i razumijevanje, te da je zato veoma važno sa ovog mjesta zajedno poslati poruku mira kako na ovim prostorima, tako i u cijelom svijetu.


"U teškim i složenim okolnostima, kojima svakodnevno svjedočimo, od presudnog značaja je da nad konfliktima prevladaju mir, dijalog i bolje razumijevanje između naroda i država. Pripadam narodu koji dobro zna kolika je cijena sukoba i zato neprestano pozivamo na dijalog i razgovor, jer je to jedini način na koji možemo riješiti otvorena pitanja u BiH", poručila je predsjednik Republike Srpske.


Ona je naglasila da bez mira i stabilnosti nema ni ekonomskog razvoja, niti bolje budućnosti za generacije koje dolaze.


"Hrabro koračajući u budućnost uvijek ćemo pamtiti našu herojsku prošlost i velike istorijske podvige, kakav je nesumnjivo i operacija `Halijard`", zaključila je Cvijanovićeva u obraćanju na obilježavanju 78 godina od operacije "Halijard".

bottom of page