CVIJANOVIĆ: SARADNJA REPUBLIČKIH INSTITUCIJA I LOKALNIH ZAJEDNICA NA VISOKOM NIVOU


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je saradnja republičkih institucija i lokalnih zajednica na visokom nivou i da nema diskriminacije."Međutim, postoje načelnici lokalnih zajednica koji ne žele da pozovu ministre, jer pripadaju drugoj političkoj opciji. Zašto se stalno priča o Vladi i ministrima koji su stalno na terenu, kao i premijer, predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.


Ona je istakla da Banjaluka mora da proživi novu političku realnost, nakon čega će se moći upoređivati određene stvari.


"Ono što sam vidjela u Banjaluci nisam u zadnjih 20 godina, a to je da se u veoma kratkom roku može biti zatrpan smećem, da postoje različiti problemi, kao i da nije pokošena trava. Međutim, to su problemi nove gradske uprave. Ne može biti izgovora da im skupštinska većina nešto radi. Nema izgovora, jer skupštinska većina radi svoj, a gradonačelnik svoj posao", dodala je Cvijanovićeva.


Prema njenim riječima, od svakog resursa u lokalnim zajednicama, bez obzira u čijem je je vlasništu, građani moraju imati koristi.


Govoreći o saradnji Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je podsjetila da je odlična i da postoji međusobno razumijevanje za probleme na domaćem i međunarodnom planu.


"Realizujemo kapitalne projekte u kojima dominantnu ulogu ima Srbija. Riječ je o izgradnji auto-puta i povezivanju Banjaluke i Beograda, aerodroma Trebinje, hidrocentrala. Srbija je odlučila i da realizuje projekte u svakoj našoj lokalnoj zajednici", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da nije zadovoljna odnosom bošnjačkih političkih partija prema investicijama iz susjednih zemalja.


Govoreći o panedmiji virusa korona i mogućnosti novog talasa, Cvijanovićeva je rekla da se građani moraju pridržavati propisanih mjera.


"Svi strahujemo od novog talasa i zato je neophodno da se građani vakcinišu, a ohrabrujuće je što dobijamo vakcine", navela je Cvijanovićeva.


Kada je riječ o ekonomiji, Cvijanovićeva je ponovila da je potrebno povećavati plate u Srpskoj.


"Svi zajedno moramo raditi na poboljšanju ambijenta i sigurno je da to i činimo. Trenutno subvencionišemo kamatne stope za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova u šta su se uključile i lokalne zajednice", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je napomenula da je potrebno modernizovati nastavni proces u Srpskoj, jer se mora ići u korak sa zahtjevima privrede i modernog vremena.


"Naš prioritet jeste jaka Republika Srpska i stabilne institucije koje rade na dobrobit građana. Ne smije se odustati od projekata koji su važni za život stanovnika i stalno moramo razgovarati o poboljšanju u svim oblastima- infarstrukturi, privredi, poljoprivredi i energetici. Vjerujem u kapacitet Srpske i idemo u susret velikom jubileju - 30 godina njenog postojanja", zaključila je Cvijanovićeva.