top of page

Cvijanović: Rezolucija Evropskog parlamenta lobistički pamflet otrgnut od stvarnosti

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da dio rezolucije Evropskog parlamenta koji se odnosi na BiH djeluje kao lobistički pamflet pisan u Sarajevu, a ne u Briselu.


foto: ATV


"Kako drukčije objasniti ovako očiglednu pristrasnost i neobjektivnost, a na koju smo, nažalost, iz EU odavno navikli? Osim Milorada Dodika, vidjela sam da su određene kritike upućene i na račun Srbije. Što više napora ulažete na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, veća je vjerovatnoća da će vas Evropski parlament kritikovati. Što ste dosljedniji u poštovanju Ustava i međunarodnog prava, više će vas optuživati za navodnu destabilizaciju", rekla je Cvijanovićeva za Srnu.


Opet, s druge strane, dodala je ona, slabašni su im glasovi, skoro nečujni, kad treba osuditi one što pucaju na djecu koja nose badnjak ili one što vrijeđaju i nasrću na roditelje i djecu koja se takmiče na fudbalskog turniru.


Cvijanovićeva je izrazila nadu da to nisu evropske vrijednosti o kojima svakodnevno slušamo od zvaničnika EU.


"Ako ćemo neprestano biti na nekakvom stubu srama ili pod prijetnjom sankcijama zato što se dosljedno držimo Ustava i Dejtonskog sporazuma, o kakvoj nam onda vladavini prava govore", rekla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše rezoluciju koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta a u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske.


Cvijanovićeva je upitala kako je moguće da Milorad Dodik, izabrani predstavnik svog naroda, ugrožava suverenost BiH, kako to kaže Evropski parlament, a ne ugrožavaju ga već godinama razni visoki predstavnici koji su se stavljali iznad demokratski izabranih institucija nasilno mijenjajući zakone, petljajući se u rad pravosuđa i radeći sve ono što se u normalnom demokratskom društvu ne bi moglo raditi.


"Hoću da kažem da su političke poruke koje dobijamo iz Brisela radikalno neusklađene sa proklamovanim vrijednostima na kojima EU počiva. To je užasno razočaravajuće. Da je Evropski parlament stvarni izraz demokratije, i da im je stalo da i BiH bude istinski demokratska, oni bi odavno stavili tačku na intervencionizam takvih neizabranih predstavnika, a ne bi ga samo problematizovali u jednom slučaju i to onda kad su bošnjački političari zaključili da im ta intervencija ne odgovara", naglasila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.


Sve u svemu, istakla je Cvijanovićeva, ova rezolucija je, kao i mnoge ranije, otrgnuta od stvarnosti i ničemu ne doprinosi, ali mnogo čemu šteti u našim uzajamnim odnosima.

bottom of page