Cvijanović: Radio Republike Srpske jedan od medijskih stubova Srpske

Povodom 55 godina Radija Republike Srpske, koje se obilježava 2.februara, predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, upriličila je prijem za upravu i uredništvo RTRS-a, predvođeno direktorom Programa Radija, Draganom Pajićem i generalnim direktorom RTRS-a, Dijanom Milanković.


Prijem je održan u Palati Republike.


Predsjednica Srpske je istakla da je Radio Republike Srpske, kao najstarija organizaciona jedinica RTRS-a, jedan od medijskih stubova Republike Srpske, istrajan i profesionalan hroničar najvažnijih događaja, koji daje veliki doprinos u afirmaciji i jačanju Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike.


Predsjednica je čestitala kolektivu radijskog javnog servisa 55. rođendan i poželjela im da ostanu posvećeni u obavljanju odgovornog, cijenjenog ali i izazovnog posla, te da nastave s radom u najboljem interesu i na dobrobit javnosti i cjelokupne društvene zajednice.Na današnjem prijemu, direktor Programa Radija Republike Srpske, Dragan Pajić, zahvalio je predsjednici na dugogodišnjoj podršci radu javnog radijskog servisa.


- Radio obilježava 55 godina postojanja i ovim susretom i jednom skromnom zahvalnicom htjeli smo da odamo priznanje instituciji Predsjednika Republike Srpske, kao najvidljivijem simbolu Srpske. Јer, u prethodnih 30 godina Republika Srpska i njen Radio uzajamno su se pomagali i razvijali. Naravno, željeli smo lično da zahvalimo predsjednici Cvijanović zbog uvijek korektnog odnosa prema potrebama Radija Republike Srpske, što je nama uvijek pomagalo da lakše obavljamo funkciju javnog radijskog servisa Srpske – rekao je Pajić.


Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, obilježiće u srijedu, 2. februara, 55. rođendan.

Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje - Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Radija Republike Srpske.