Cvijanović: Pandemija nije zaustavila privredu Srpske


Predsjednica Republike Srpse Željka Cvijanović izjavila je da privredni život u Srpskoj funkcioniše, pa čak i bilježi rast uprkos panemiji virusa korona.Ona je rekla da su u Republici Srpskoj promijenjeni neki prioriteti definisan prije pandemije, pa je novac je odlazio na zdravstvo i na podršku privredi da bi se sačuvala radna mjesta.


- To smo uspjeli jer kada pogledate brojeve vidite da bilježimo rast. Izvukli smo se iz nekog užasnog scenarija od kojeg smo svi strahovali. Brojevi po pitanju zaposlenosti su nadmašili one koje smo imali prije korone - rekla je Cvijanović za Evro-Blic i istakala da problemi nisu prestali jer pandemija još traje.


Kada je riječ o odlasku mladih, ona je istakla da Srpska treba da uporno razvija vlastite mehanizme koji će omogućiti da oni ostanu u Srpskoj, kao i da nije zaksanila sa mjerema.


- Nismo zakasnili, ali nema tu recepta koji će donijeti rezultate preko noći. Sarađujući u zadnje dvije godine sa ministarstvima u Vladi Mađarske, koja su imala sjajan program, vidjeli smo da to nije lagan proces - kaže ona.


Cvijanović ističe da se prvi rezultati počinju bilježiti tek nakon 10-12 godina.


- Dakle, ne mogu se očekivati preko noći bilo kakvi rezultati. Vjerujte, i oni su suočeni sa migracijama. Migracija postoji i unutar EU, ne samo kod nas - navela je ona.