Cvijanović: Opozicija svakodnevno fabrikuje razne teme

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u Srpskoj postoji jedinstvo opozicije i partija u vlasti u vezi sa nametanjem zakona od viskog predstavnika, te da joj nije jasno zašto pojedini opozicionari imaju potrebu da svaki dan nešto problematizuju i fabrikuju teme koje se nisu i neće nikada dogoditi.


,,Pitanje nametanja zakona od visokog predstavnika je ono što je nas objedinilo i okupilo. Po nekim drugim stvarima, očito je da to jedinstvo ne postoji. Kada bi postojalo onda ne bismo govorili o strankama koje su na vlasti i strankama koje su u opoziciji, ne bismo govorili o različitim pristupima. Meni je sasvim jasno da stvari tako stoje'', rekla je Cvijanović novinarima u Zvorniku.


Ona je naglasila da je iritirajuća činjenica da svaki dan poneki opozicionar nešto kritikuje i po pravili stvari koje se nisu dogodile.


,,Izašli su sa velikom pričom kako nisu za "Dejton dva", a "Dejton'dva" niko nije ni spomenuo. Izašli su sa velikom pričom kako su prekršeni skupštinski zaključci, a skupštinski zaključci lijepo i jasno kažu svakome ko želi da razumije - u institucijama BiH se ne odlučuje, osim onda kada morate da spriječite donošenje štetne odluke po Republiku Srpsku. Prosto poslovnici i pravila rada institucija su ti koji diktiraju kada ćete učestvovati, a kada nećete'', rekla je Cvijanović.


Ona je navela da je opozicija potom rekla da zvaničnici treba da se sastaju sa ljudima sa kojima mogu da se da iskomuniciraju određene poruke, pa su konsultovani u vezi sastanka sa predsjednikom Turske, da bi potom krenula priča kako je Milorad Dodik tamo pričao stvari koje nije trebao.


,,Evo ja kažem da je Dodik pričao stvari koje su apsolutno tamo trebale da budu rečene", rekla je Cvijanovićeva i dodala da Dodik ima puno pravo da priča u ime Srpske jer je izabran na teritoriji Srpske, nije ga biralo nikakvo Sarjevo ni /Željko/ Komšić, koji traži njegove smjene, niti /Šefik/ Džaferović. Tamo je trebao da bude i na svakom takvom mjestu treba da se predoče stavovi Republike Srpske'', rekla je Cvijanović.


Ona je naglasila da se vlast i opozicija usaglasila oko jedne tačke, i da se nisu ni na šta drugo obavezali jedni drugima.


,,Ne znam zašto imaju potrebu da svaki dan nešto problematizuju, fabrikuju neke teme koje se nisu i neće nikada dogoditi'', rekla je ona.


Cvijanović je navela da opozicija kaže da nisu za "Dejton dva", a i partije u vlasti nikad nisu rekle da jesu za "Dejton dva".


,,Ono što smo rekli, u okviru vladajuće strukjture treba razgovarati o svim odnosima u okviru BiH i ponudili smo ruku prema drugim partnerima, a to su Bošnjaci i Hrvati da se sa njima i njihovim političkim predstavnicima razgovara o tome kako da uredimo određene odnose - da li želimo državu u kojoj neki visoki predstavnik, bio on izabran legitimno ili nelegitimno, legalno ili nelegalno, nameće zakone, mijenja zakone, ustav, kao što su to radili...

Želimo da pričamo na koji način možemo, ako već pričamo o funkcionalnosti, kroz ovaku decentralizovanu strukturu kakvu imamo i kakvu nam je dao Dejton, da napravimo efikasnij BiH, bolju i koordinisaniju, da ostvarimo neke rezultate na nekom planu, pa i na planu evropskih integracija, mada o tome više niko i ne priča", rekla je ona.


Cvijanović je naglasila da je rukovodstvo Srpske uvijek jasno govorilo da je za izvorni Dejton.


,,Dok smo mi govorili da smo za izvorni Dejton, da se nije trebao urušiti nametnutim odlukama visokih predstavnika, nisam čula opozicionare da su govorili tu priču. Ako nisu za 'Dejton dva', a nismo ni mi, zašto to nisu rekli onda kada su prisustvovali na Kongresu SDA na kome je Bakir Izetbegović i čitava SDA svita promovisala priču da ne treba da postoji BiH koja će imati entitete, već da to treba da bude neka centralizovana država... Nisam od opozicionara čula da na to galame i komentarišu'', rekla je Cvijanović.


Ona je istakla da smatra da su to stvari koje su vještački i bespotrebno nametnute kao teme.


,,Naše jedinstvo se odnosi na ono što jeste uzurpacija ovlaštenja od strane nekog stranca, da radi posao onaj koji treba da rade domaće institucije. To je posao našeg parlamenta, naše vlade, koliko godi ih ima o u ovoj zemlji....to su njihove ingerencije, to nije posao visokog predstavnika koji jedan dan priča o demokratiji a sutradan radi sve nedemokratski. To nije receprtura i ne možemo da vjerujemo međunarodnoj zajednici i strancima koji će reći da je to u redu'', naglasila je Cvijanović i upitala da li bi ona mogla doći u njihovu zemlju i da to radi.


Ona je istakla da je data saglasnost za dejtonsku BiH u kojoj su jasno pozicionirane nadležnosti Republike Srpske koja je konačno i verifikovana tim sporazumom.


,,Niko od nas nije dao saglasnost na ovakvu državu u kojoj stranci mogu da rade šta hoće, a nemaju nikakvu odgovornost ni prema kome. Nama su oduzete nadležnosti i to jasno kažemo'', rekla je Cvijanović.


Ona je naglasila da je raduje da u međunarodnom kontekstu postoji sve veći broj sagovornika koji razumiju kakve su okolnosti, šta sve u političkom smislu postoji u BiH, a ne treba da postoji.


,,I sada je ta slika mnogo jasnija. Onaj ko hoće da vidi vidjeće da i u našem okruženju sada postoji jedna drugačija vizura odnosa u okviru BiH, jedno drugačije razumijevanje. U okviru EU imate četiri-pet-šest, a nekad i osam zemalja koje odlično razumiju ko je za šta kriv u BiH i koje kriv za takvo nesređeno stanje u BiH'', rekla je ona.


Cvijanović je zaključila da će za deset godina biti mnogo onih koji će odlično razumjeti šta je problem sa BiH, a to je ono na šta vlast u Republici Srpskoj ukazuje niz godina u želji da je /BiH/ popravimo.


,,Međutim, nemamo sagovornika za popravljanje i BiH ide tim svojim putem nizbrdo'', zaključila je predsjednica Republike Srpske.