Cvijanović: Opozicija nema želju da rješava problem, već bi ih gurnuli u stranu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da opozicija u Srpskoj nema želju da rješava probleme već bi najradije probleme gurnuli u stranu, da se njima bavi neka buduća generacija."Ja mislim suprotno – mi smo ta generacija koja treba stvari dovesti u red. Mi smo generacija političara koja treba da napravi bolju budućnost za one koje dolaze, i u Srpskoj i u FBiH, i to možemo uraditi na fer osnovama, a ne da zatovorimo jedno ili oba oka i gurnemo stvari pod tepih", rekla je Cvijanovićeva za sinoć RTRS.


Ona je istakla da nije riječ o tome da oni koji su izabrani neće da nešto urade nego je riječ o ustavnoj postavci i činjenici da je Srpska svaki put prevarena.


Cvijanovićeva je navela da prepušta građanima da zaključuju o tome zašto u Srpskoj nema tog jedinstva, kao što ga ima kod Bošnjaka o svakom pitanju koje oni smatraju bitnim, dodajući da ona ima svoje zaključke o tome, koje je mnogo godina gradila i da to nije nikakva refleksna priča.


"Zašto Bakir Izetbegović hvali nepostojanje jedinstva /u Srpskoj/ i sa svim svojim raznim satelitima nastoji da ga razbije? Mislim da naše jedinstvo treba biti jedinstvo oko onog što su važna nacionalna pitanja i to ne znači da smo izgibili oštricu jedni prema drugima u našim dnevno-političkim pitanjima", navela je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da partije na vlasti i opozicija misle različito, ističući da ne treba biti bilo kakve razlike u onom što je osnovni postulat i matrica na kojoj treba da se očuvaju nadležnosti Srpske.


Cvijanovićeva je rekla i da je u Narodnoj skupštini kada se donosilo bilo šta što je važno za Srpsku, opozicija namjerno nastojala isprovocirati onog koji je predlagač, da bi imali razloga da napuste sjednicu.


"To je vaš način rada, svako bira za sebe, ali i dalje mislim da je zadatak nas koji smo danas u politici da riješimo stvari i ne ostavljamo probleme našoj djeci. Tu mislim na sve nas u BiH jer nemam problem da razumijem da je ovo višenacionalna zajednica", rekla je Cvijanovićeva.


Kada je riječ o opoziciji, ona je podsjetila da su govorili, kada se išlo referendum o Danu Republike, "to je vaša politička tema".


"Pa što nije i vaša politička tema da sačuvate 9. januar, datum koji ne vrijeđa nikoga?", upitala je Cvijanovićeva i dodala da opozicija spočitava baljenje tim temama jer oni ne smiju da se bave njima.


Ona je istakla da bi stav Republike Srpske bio mnogo jači da postoji jedinstvo o tim pitanjima, što iz opozicije znaju, kao i oni koji ne žele dobro Srpskoj, te je ocijenila da Narodna skupština mjesto na kojem treba razgovarati i o potencijalnom poblemu i o onom što je dobro, te da su svi dobrodošli da u tome učestvuju.


Kada je riječ o BiH, Cvijanovićeva smatra da bi ova zemlja bila uspješno društvo uz korištenje svih kapaciteta i uz dobru koordinaciju da nema "tjeranja u centralizaciju", te da je suštinski problem u FBiH, ali se loptica loptica nastoji prebaciti na teren Republike Srpske.


Predsjednik Srpske smatra da se BiH zaputila stranputicom zbog "privatizacija", odnosno svojatanja onog što je zajedničko, a to dolazi iz političkog Sarajeva i vodi u topljenje nadležnosti Republike Srpske, pa se stvari moraju dovesti u red.


Ona je podsjetila da tri godine nakon izbora u FBiH niko nije uspostavio vlast, da su ostali otvoreni mnogi dogovori na relaciji kantoni - entitet i da u tom entitetu još postoje situacije "dvije škole pod jednim krovom", dok u Srpskoj, na koju je pomosna, imaju mješovita odjeljenja, Bošnjaci i Hrvati imaju nacionalnu grupu predmeta.


"Bruka je i sramota što su tamo razdvojili djecu u dvije smjene u dvije škole pod jednim krovom", rekla je Cvijanovićeva i dodala da u FBiH postoje kantonalni ustavi koji nisu prilagođeni odlukama Ustavnog suda i nikom ništa, dok se u Republici Srpskoj sve ukida i otima se zemljište.


Ona je napomenula i da sankcije traže samo Bošnjaci jer ne mogu izaći na kraj sa stvarnim problemima koje ima BiH, ako problem prepoznaje i to što Bošnjaci nisu kadri da sa drugim pregovaraju u duhu nečega što je multietnička demokratija.