Cvijanović: Odbrana Ustava u srcu svih političkih aktivnosti

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odbrana Ustava i ustavne pozicije Srpske u srcu svih političkih aktivnosti, te istakla da se Republika Srpska nosi sa svim problemima i krupnim koracima ide naprijed.Cvijanovićeva je ukazala da već 30 godina traje uporna borba Republike Srpske da svoja ustavna prava materijalizuje u praksi i da za spoljni svijet to možda djeluje neobično.


"Često dolazi do neshvatanja onog što mi radimo i veoma je teško objasniti da se borite da ostvarite za ono što imate pravo prema Ustavu", rekla je Cvijanovićeva u dokumentarnoj televizijskoj emisiji pod nazivom "U srcu velika moja Republika", koja je povodom 30 godina donošenja Ustava Republike Srpske emitovana na RTRS-u.


Prema njenim riječima, na tom putu je bilo mnogo nesuglasica i političkih bitaka između Srpske i tog "spoljnog svijeta".


"Ali, ono što me čini sretnom i ponosnom je činjenica da smo, uprkos teškim i političim balastima koji smo nosili, uspjevali da rješavamo teške ekonomske probleme, da gradimo, izgrađujemo Republiku Srpsku i da nijednog dana ne izgubimo iz našeg djelovanja i političkog vidokruga ono što jeste ta težnja - da iskoristimo sva prava, mogućnosti i potencijale na koja imamo pravo po Ustavu", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je navela da je sve što Srpska čini teško objasniti "spoljnom svijetu", jer on već nekoliko decenija dobija apsolutno pogrešnu informaciju o svemu što se dešava na ovom prostoru.


"Naravno da kada to treba da objasnite nailazite na određene probleme", navela je Cvijanovićeva.


Kada se pokušava objasniti da je Ustav rekao jednu stvar, a da se u praksi dešava nešto sasvim drugo, kaže Cvijanovićeva, normalno je da to izaziva čuđenje i to je proizvod pogrešnog informisanja čitav niz godina.


"I danas smo suočeni s tim. Možda i sa jednim od najvećih izazova na tom putu na kom imate more netačnih informacija koje su plasirane na račun Republike Srpske i onog što rade naše institucije. Kroz tu neku lažnu sliku, vi treba da se probijete i stvorite pravu sliku svojom marljivošću, trudom radom i nastojanjem da nikade ne uzgubite volju da objasnite da je ono što tražimo naša ustavna pozicija", rekla je Cvijanovićeva.


Predsjednik Srpske je ukazala da takav odnos nije formiran prema Srpskoj zato što je nešto pogriješila, nego zato što su "svi ti koji u stvari gledaju na BiH primaoci pogrešnih informacija".


"Moram reći da je tu došlo do zloupotreba kada je u pitanju ono što se dešava na terenu BiH. Kao rezultat toga dobili ste neko uvriježeno mišljenje ili čak jednu površnost, koja je čak možda još opasnija", ukazala je Cvijanovićeva.


Ona je konstatovala da je Deklaracija o ustavnim principima, koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u decembru prošle godine, potvrdila ono što su osnovna opredjeljenja, načela i principi Ustava.


"S obzirom da smo čitav niz godina, a sad se može reći decenija suočeni sa tim da se pokušava na svaki način zaobići Ustav kroz određena rješenja, osjetili smo političku potrebu da još jednom pozicioniramo naš Ustav i da se kroz ovu deklaraciju opredjelimo i kažemo da su to principi kojih želimo da se pridržavamo", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je navela da Srpska želi da se pridržava Ustava zbog toga jer je situacija u BiH takva da je institucinalni život organizovan na drugačiji način od onoga što je rekao Ustav.


"Imate more institucija koje nisu nikada predviđene Ustavom i nadležnosti koje su prenesene sa jednog nivoa na drugi. Imate pokušaje tokom svih ovih godina i nastojanja da se izvrši centralizacija i ona se vršila na neustavan način. Toliko toga se desilo i formirano je i funkcioniše danas, a nije u skladu sa Ustavom", pojasnila je Cvijanovićeva.


Ona je navela da se Srpska danas bori da zadrži ili vrati neke od svojih nadležnosti i da sve to radi na ustavan način, dok se drugi konstitutivni narod - hrvatski bori za pravo legitimnog predstavljanja koje mu je dao Ustav.


"Imate mnogo devijacija u društvu zato što se odstupilo od Ustava. Da smo se pridržavali Ustava danas bi ovo bilo jedno daleko uređenije društvo i mislim da bismo dostigli daleko viši nivo i unutrašnje kohezije i razumjevanja, konačno i nekog pomirenja do kog je trebalo da dođe", rekla je Cvijanovićeva.


Kada živite stalno pod prisilom i presijom da će neko nešto da vam uzme ili da će neko nešto uzurpirati, kaže Cvijanovićeva, onda nemate sređen ambijent.


"Opredijeljeni smo da se potvrdi ono što je Ustav rekao, a to je da imamo i tu ravnopravnost unutar BiH kao konstitutivan narod, ali isto tako da su naše institucije jasno pozicionirane sa aspekta nadležnosti kojima raspolažemo", rekla je Cvijanovićeva.


Kada je riječ o položaju žena u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da se mnogo žena nalazi na značajnim pozicijama, da imaju ravnopravnu ulogu i po pitanju obrazovanja i pristupa poslovima i u dobijanju određenih verifikacija na poslovima koji rezultiraju nekim visokim funkcijama.


"Možemo reći da tu i prednjačimo u odnosu na druge. U okviru BiH, ali i u našoj regiji u jednom periodu smo bili pravi šampioni po broju žena koje su bile na ključnim pozicijama", navela je Cvijanovićeva.