Cvijanović: O spoljnoj politici BiH odlučuje Predsjedništvo, sve ostalo su političke igre

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da se prema Ustavu zna o spoljnoj politici, pa i dešavanjima u Ukrajini, odlučuje Predsjedništvo BiH u kome bi se trebali uvažiti srpski zahtjevi, a sve odluke suprotne tome su pogrešne.


Cvijanovićeva je rekla da su na tom planu brojni primjeri neustavnog ponašanja u kojima prednjači ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

,,Nema tu ništa osim političkih igara", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Ona je navela da druga dva člana Predsjedništva ne mogu odlučivati o BiH, jer su na tom planu jasne procedure.

,,Ono što bi oni eventualno odlučivali nije relevantno za Republiku Srpsku. Mislim da su to najobičnije političke igre i da iz tog filma treba izaći, bez zloupotrebe sadašnje atmosfere i stanja", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o podršci pojedinih opozicionara u Srpskoj odlukama ostala dva člana Predsjedništva u vezi sa tim, Cvijanovićeva je rekla da to postaje patetično i apsolutno ne stoji, jer se do stavova u Predsjedništvu mora dolaziti na legitiman i legalan način, bez zloupotreba.

Ona je povodom predstojeće posebne sjednice parlamenta Srpske o pravima boraca, zakazane na zahtjev opozicije, rekla da je vlast u stalnom kontaktu sa boračkim udruženjima, nastojeći da ispoštuje njihove zahtjeve i unaprijedi njihova prava.

,,NJihovi zahtjevi se prvo rješavaju u okviru Vlade, a onda ako ima potrebe ide se prema Narodnoj skupštini", rekla je Cvijanovićeva.