Cvijanović o sankcijama: Bezobrazno, znak nemoći

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sankcije Velike Britanije, uvedene njoj i srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, odraz nemoći i pokušaj da se brani visoki predstavnik "koji nas je godinama maltretirao"."Ako je ovo način za obračun sa zvanično izabranim funkcionerima Republike Srpske mogu reći da sam spremna da podnesem, ali nisam sposobna da podnesem da neko pokušava tražiti od predsjednika Republike Srpske da se suprotstavi Narodnoj skupštini. Na taj rizik nisam spremna da idem", rekla je Cvijanovićeva i dodala:


"Ja sankcije dovodim u vezu sa odbranom ili nastojanjem Velike Britanije da odbrani zakon koji je nametnuo njihov državljanin Pedi Ešdaun, a onda od mene traženo da ne potpišem zakon koji je donijela legitimna institucija (NSRS). Ja promovišem demokratiju i poštovanje legitimno izabrane instance. Smatram da NSRS ima pravo da donosi zakone i da ti zakoni mogu biti preispitivani na različite načine, ali predsjednik ne treba da ulazi u takvu vrstu konflikta s NSRS sve i da se ne slaže".


Dodala je da bi od nje bilo neprincipijelno od nje da ne prihvati ono što su narodni poslanici usvojili.


"Kao i ranije poštujem volju građana, poštujem NSRS. Apsolutno odbijam. Mislim da je bezobrazno, znak krajnje nemoći da optužujete predsjednika da ruši, da veliča ratne zločine pod pritiskom od strane, ovdje su naveli Putina. Njihova namjera je da zaštite ulogu visokog predstavnika koji su nas godinama maltretirali i da mi odustanemo od poštovanja Ustava", istakla je Cvijanović.


"Nemam imovinu, nemam račune u Velikoj Britaniji. Ovo je poruka koja je upućena građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj preko mene", istakla je.