top of page

Cvijanović: Kandidatski status dodatna obaveza za vlasti

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je kandidatski status BiH za učlanjenje u EU dobra vijest za BiH, za građane i Republike Srpske i FBiH.


foto: ATV


Cvijanovićeva je u izjavi za Srnu naglasila da je to pitanje o kojem je na političkom planu postojalo jedinstvo svih političkih partija, te da je EU uvijek bila strateški cilj.


Ona je ocijenila da se to moglo dogoditi i prije nekoliko godina jer je uvjerena da se po osnovu onoga što je učinjeno kandidatski status mogao desiti i ranije.


"Ali razumijemo da je ovo jedna politička odluka EU koja je u nekim novim geopolitičkim okolnostima, globalno gledajući, procijenila da to treba da se desi sada i da BiH dobije kandidatski status", istakla je Cvijanovićeva.


Ona smatra da je kandidatski status i dodatna obaveza za sve vlasti u okviru BiH uz određeno koordinisano kretanje i ispunjavanje obaveza koje pripadaju pojedinim nivoima vlasti prema njihovim ustavnim nadležnostima.


"To će svakako biti i jedan od orijentira kada je riječ i o dogovoru za formiranje vlasti na nivou BiH. Danas se poklapa i sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH i kandidatski status, tu ima i neke simbolike, jer oboje može da bude životno važno za naše građane", naglasila je Cvijanovićeva.

bottom of page