top of page

Cvijanović: Jasenovac - najstrašnije svjedočenje o užasnom stradanju


Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su Jasenovac i Donja Gradnina, kao njeno najveće stratište, najstrašnije svjedočanstvo o užasnom i monstruaznom stradanju nedužne djece, žena, muškaraca.

"Ne postoji izgovor kojim bi se opravdao zaborav na mučko stradanje našeg naroda i genocid u Drugom svjetskom ratu, kao što ne postoji ni svetija dužnost od pamćenja", navela je Cvijanovićeva na "Instagramu".


Ona je istakla da je zato od izuzetnog značaja što se Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina obilježava zajedno sa rukovodstvom Srbije i izuzetno velikim brojem građana.


Dan sjećanja obilježili su danas, na centralnoj manifestaciji u Spomen-području Donja Gradina, zajedno Srpska i Srbija.


Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.


Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH.

Comentários


bottom of page