top of page

Cvijanović: Evropski put strateški cilj, bez OHR i stranaca uz odlučivanje domaćih institucija


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je EU strateški cilj za BiH, ali da o tome treba da odlučuju kredibilne domaće institucije, kao i da zadaci budu na bazi realnosti, bez spekulacija i imaginacija EU.- Ti zadaci moraju da budu satkani na bazi realnosti i onoga što definitivno jesu evropski standardi, a ne neke izmišljene stvari - navela je Cvijanović.


Ona je rekla da EU jeste strateški cilj, ali cilj u kojem nema visokog predstavnika i stranaca koji upravljaju pravosuđem BiH, jer je zbog njih BiH u neredu.


- Visoki predstavnici ne treba da donose odluke umjesto domaćih institucija, ne treba da služe kao zaštita za jednu politiku protiv neke druge, a pogotovo za politiku jednog naroda. Ako visoki predstavnik ili bilo koji drugi međunarodni predstavnik nije na usluzi da pomogne istovremeno svima ovdje, nego služi svrstavanju, neustavnom mijenjanju i nametanju neustavnih rješenja - on ne pomaže nikome u BiH - istakla je Cvijanović.


Ona je dodala da se zalaže za politiku razgovora domaćih faktora uz pomoć i podršku stranaca, ali bez mijenjanja Ustava i nametanja zakona čime se pravi loša atmosfera.


- Mi ovdje samo treba da budemo realni i otvoreni da jedni sa drugima dogovorimo određena pitanja- rekla je Cvijanović za BHT.


Cvijanović je ponovila da Republika Srpska nije za članstvo u bilo kojem vojnom savezu, te da BiH treba da bude fokusirana na saradnju i sa Rusijom i sa Zapadom.


- Nama je u interesu da imamo partnerstvo i dobru saradnju sa NATO savezom ili sa bilo kojom drugom zemljom članicom te alijanse ili EU, kao što je dobro imati dobru saradnju sa Rusijom - naglasila je Cvijanović.

Komentarze


bottom of page