top of page

Cvijanović: Dvotrećinska većina i afirmacija uloge Narodne Skupštine

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske radi podrške vitalnom interesu Republike Srpske kojeg pokreće srpski član Predsjedništva BiH kako bi se taj veto potvrdio.Cvijanovićeva je naglasila da je suština imati mjesto gdje se odlučuje, a to je Narodna skupština Republike Srpske i da se njena uloga afirmiše.


Prema njenim riječima, kad god se ima veto i sa tim se dođe u Narodnu skupštinu Srpske, to predstavlja ispit političke zrelosti za sve političke subjekte koji su zastupljeni u Skupštini i svi snose odgovornost za svoje političko zastupanje.


"Sigurna sam i da su rezultati na nivou opozicije dobrim dijelom takvi što su ignorisali institucije Republike Srpske. Zanemarivana je činjenica da su institucije Srpske superiorne u takvoj situaciji", rekla je sinić za RTRS Cvijanovićeva, koja je, prema preliminarnim rezultatima, pobjednik izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH.


Ona je naglasila da dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske treba da budu sastavljene od odgovornih lica koja razmišljaju o Republici Srpskoj, a ne zato što ih je neko ubijedio da tamo budu ili se formalno nalaze u te dvije trećine.


"Cilj je imati dvije trećine da se potvrdi nacionalni interes i ja u suštini to doživljavam kao politički pristup nečemu što jeste interes Srpske. Zašto nekog morate umoljavati da bude u te dvije trećine, ako on ima odnos prema tom pitanju i razumije to pitanje bitno za Srpsku i što bi to pitanje moralo da se bazira na ličnom odnosu prema predlagaču?", rekla je Cvijanovićeva.


Podsjetivši da je slušala opoziciju da zbog odnosa prema njoj, Miloradu Dodiku, SNSD-u, neće podržati takvu temu, Cvijanovićeva je ocijenila takav stav kao besmislen i napomenula da se zbog takvih stavova plaća i politička cijena.


"Ja kao političar mogu da imam odnos prema temi koji može biti drugačiji, ali ne mogu imati takav odnos prema instituciji koja je tu instanca za odlučivanje. Ne mogu da prihvatim da se lično posmatra to ko je predlagač", naglasila je Cvijanovićeva.


Cvijanovićeva smatra i da se spoljna politika BiH mora vratiti u Predsjedništvo BiH, dodajući da su do sada u toj oblasti činjene razne zlupotrebe uzurpiranjem nadležnosti i promovisanjem nečega što je politika jedne partije ili jednog naroda.

bottom of page