Cvijanović: Dan Republike - svečano, dostojanstveno i kako dolikuje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je sve spremno za predstojeće obilježavanje 9. januara, uz poruku da će Dan Republike biti proslavljen svečano, dostojanstveno i kako dolikuje tako važnom jubileju za građane i republičke institucije.


Cvijanovićeva je ocijenila da su protekle tri decenije Srpske bile izazovne i teške.

,,Ali, ohrabrile su nas na mnogo načina, što ćemo i pokazati kroz program obilježavanja 9. januara. Uz svečanu akademiju, biće održan svečani defile, upriličen vatromet, nastup Policijskog orkestra, kao i niz drugih sadržaja u vezi sa obilježavanjem Dana Republike", rekla je Cvijanovićeva novinarima.


Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.


Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.