Cvijanović: Dan kada je pobjeđen fašizam, jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uputila je čestitku građanima Srpske u kojoj je poručila da je srpski narod podnio ogromne žrtve koje obavezuju na njegovanje sjećanja na slavnu istoriju, ideale i vrijednosti na kojima je počivala Narodno-oslobodilačka borba i odbrambeno-otadžbinski rat.Ona poručuje da dan kada je pobijeđen fašizam, najveće zlo koje je čovječanstvo iznjedrilo, predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma i prilika da se oda dužna pošta herojima koji su položili svoje živote za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

"U borbi za slobodu i goli opstanak, srpski narod je, kao dio antifašističke koalicije, podnio ogromne žrtve koje obavezuju da njegujemo sjećanja na našu slavnu istoriju, ideale i vrijednosti na kojima je počivala Narodno-oslobodilačka borba i odbrambeno-otadžbinski rat", navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsjednika Srpske.

Cvijanovićeva ističe da je upravo zarad onih koji su nas svojim djelima ostavili na boljoj strani svijeta, zadatak svih nas da dosljedno zastupamo istorijsku istinu o oslobodilačkim borbama i da taj duh prenesemo mladim naraštajima kao zalog za budućnost.

"Oslonjena na svoju tradiciju i identitet, Republika Srpska s ponosom obilježava važne istorijske datume i ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, izgradnji mira i stabilnosti", navodi Cvijanovićeva.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.