Cvijanović: "Bufalo-enerdži Gold - MG" posjeduje jaku poslovnu inicijativu


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora i treba da pomaže i njeguje svakog ko ima poslovnu inicijativu, što je nesumnjivo i biogasni kompleks "Bufalo-enerdži Gold-MG" iz Donjeg Žabara, tim prije što zapošljava 100 radnika, rekla je Cvijanović prilikom posjete ovom kompleksu."Ovaj kompleks značajno učestvuje u oblasti poljoprivrede i proizvodnje i značajan je dio u našem sistemu i podrške i podsticaja, ali isto tako neko ko, osim što zapošljava oko 100 radnika, mnogo znači za sve one koji su svojim aktivnostima vezani upravo za ovaj kompleks", istakla je Cvijanović.


Ona je obećala da neće izostati ni podrška ovom kompleksu od resornog ministarstva i napomenula da Republika Srpska svakako mora da njeguje i pomaže svakog onog ko ima poslovnu inicijativu i ko želi da je na ovaj način realizuje.


Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što Srpska ima proizvođače, pa i srednjeg ili sitnog ranga, svakog ko ulaže određene napore.


"Ovo je zaista za divljenje, jedan zaokružen proces, ne nedostaje ništa, i činjenica je da toliko drugih subjekta u okviru BiH posluje sa ovim subjektom, sa ovom farmom, sa ovim poljoprivrednim gigantom, i vezuje svoju aktivnost za djelatnost ovog subjekta, pokazuje koliko su oni generalno važni na cijeloj našoj mapi ovdje", rekla je predsjednica Republike Srpske.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je nakon posjete biogasnoj elektrani da je ova firma važan partner u poljoprivredi Srpske i da Vlada sve što se ovdje investira podržava sa 30 odsto.


Pašalić je najavio nastavak te politike podrške u narednom periodu.


"Na ovoj farmi apsolutno nema otpada i ovdje možete da vidite sve ono što vidite na farmama u Evropi i najrazvijenim poljoprivrednim zemljama", naveo je Pašalić.


Vlasnik firme "MG-Gold" Goran Mitrović rekao je novinarima da u ovom kompleksu proizvode i struju iz obnovljivih izvora, a prošle godine su proizveli struje u visini četvrtine potrošnje opštine Šamac.


Mitrović je pohvalio sistem podsticaja Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvorija energije.


On je istakao da je uz veliko angažovanje firme i pomoć Vlade Srpske za kapitalna ulaganja, ova firma vlasnik najvećeg kompleksa koji se navodnjava u BiH na površini od 650 hektara, što godišnje omogućava dvije žetve i dobru poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o potpuno organskoj proizvodnji.