top of page

Cvijanović: Aljbin Kurti glavni faktor nestabilnosti u regionu

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je šokirana patološkim i srbofobnim izjavama Aljbina Kurtija kojima je još jednom potvrdio da je glavni faktor nestabilnosti u regionu.


foto: ATV


"Njegove optužbe na račun Srbije, Srpske i Srpske pravoslavne crkve utemeljene su na bolesnoj mržnji koju očigledno niti može, niti želi da sakrije, a ne isključujem mogućnost ni da je ohrabren od pojedinih centara moći", izjavila je Cvijanovićeva Srni.


Ona je podsjetila da ovo nije prvi put da Kurti liječi svoje frustracije lažima o Republici Srpskoj, a sada je prevršio svaku mjeru.


"Njegova potreba da na najodvratniji način vrijeđa Republiku Srpsku i njene građane proizilazi iz toga što je Kosovo pozicionirano međunarodnom silom, a Srpska verifikovana međunarodnim pravom. Za razliku od Kurtija koji ne poštuje međunarodno pravo i sporazume, Republika Srpska to uporno i dosljedno radi", naglasila je Cvijanovićeva.


Ona je istakla da je Kurti ozbiljna smetnja i prijetnja regionalnoj saradnji, a svojim destruktivnim ponašanjem ugrožava mnogo toga, uključujući i realizaciju nedavno zaključenih berlinskih sporazuma.


"U moru opasnih besmislica koje je izrekao, nalazi se i ona da Srbija nastoji da putem Republike Srpske podijeli BiH. I to tvrdi čovjek koji ne poštuje međunarodno pravo i potpisane sporazume, a opet na račun Srbije i Srpske koje i međunarodno pravo i potpisane sporazume dosljedno poštuju.


Kako stvari stoje, jedino gorko iskustvo, a i opasnost u regionu, predstavlja upravo od stranog faktora tolerisana politika Aljbina Kurtija, a ne Republika Srpska, niti Srbija", ocijenila je Cvijanovićeva.

bottom of page