top of page

Cvijanović: Јedina istina je da građani nisu glasali za opoziciju

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je veoma važno smireno čekati konačne rezultate izbora i potvrdu pobjede SNSD-a na sva četiri nivoa na opštim izborima u BiH, dok opozicija nastoji da sakrije svoj veliki neuspjeh jer je jedina istina to da građani za njih nisu glasali.,,SNSD je odnio pobjedu na sva četiri nivoa, za predsjednika Republike Srpske, za srpskog člana Predsjedništva BiH, za Parlamentarnu skupštinu BiH i za Narodnu skupštinu Republike Srpske. To je apsolutno vidljivo'', rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za Hepi televiziju istakla da se SNSD ne plaši bilo kakvog ponovnog prebrojavanja i da je prebrojavanje u redu, ali onda kada zakon to propiše.


Cvijanovićeva je navela da je prihvaćeno i kontrolno prebrojavanje, koje nema zakonsko uporište, samo da bi se što prije došlo do rezultata.

Ona je istakla da jedino na šta se SNSD žalio nije ni kontrola, niti prebrojavanje glasova, već što se to dešavalo u vrijeme kada to ne predviđa Zakon.

,,To je naša zamjerka'', navela je Cvijanovićeva.


Ona je ukazala da je CIK sve ovo vrijeme sluđivao javnost, da su na djelu nezakonita djelovanja i nalozi koji nisu u skladu sa zakonom.

,,Imamo jako puno nelogičnosti i nezakonitosti od početka, od samog djelovanja CIK-a BiH, koji je tvrdio da se ne može uopšte pristupiti na ovaj način zahtjevima opozicije da se ide u preuranjeno prebrojavanje ili kontrolu glasova, pa do toga da su nakon tri dana, pod pritiskom određenih protesta i intervencija određenih međunarodnih predstavnika, napravili ovaj veliki propust za koji je naša stručna javnost rekla da je izašao izvan zakona'', navela je Cvijanovićeva.


Govoreći o tome što je tokom kontrolnog prebrojavanja za jedno glasačko mjesto u Banjaluci, kontrolor na licu mjesta upisao nulu umjesto 157 glasova kandidatu SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku, Cvijanovićeva je naglasila da je to neprihvatljivo i da to treba ispitati.

,,Mi ne prihvatamo takve situacije, to treba ispitati'', rekla je Cvijanovićeva i dodala da prebacivanje kontrolora na druge poslove nije dovoljno, jer nije poznat razlog takvog djelovanja.


Prema njenim riječima, ako je već neko u CIK-u ovo nazvao kontrolnim prebrojavanjem, iako zakonom nije definisano da se to dešava u ovom periodu, onda to prebrojavanje treba da bude vjerodostojno i kredibilno.


Cvijanovićeva je naglasila da je opozicija isproblematizovala samo taj jedan nivo za predsjednika Republike Srpske, zbog značaja te pozicije, sa namjerom da vrši pritisak na CIK, sa namjerom da oduglovlači proces sprovođenja izbornih rezultata.


Ona je rekla da SNSD sa koalicionim partnerima ubjedljivo pobjeđuje mnogo godina, da je Republika Srpska jedina koja godinama implementira izborne rezultate, te da je važno kroz sve ove pritiske i sluđivanja mirno proći.

bottom of page