top of page

"Cilj NATO-a bio da se smanji populacija u Srpskoj"

Republika Srpska i poslije 27 godina trpi nesagledive posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom i među vodećim je zemljama u svijetu po broju oboljelih od karcinoma, rekao je Srni pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Milan Jolović Legenda.Jolović je istakao da je jedan od ciljeva NATO-a bio da se smanji populacija u Republici Srpskoj, što je rađeno na najsuroviji mogući način.


"Nema porodice u Republici Srpskoj gdje neko od bližih nije obolio od karcinoma, nažalost i naša pokoljenja će imati problem sa tim", naveo je Jolović.


On je podržao i inicijativu gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića o pokretanju tužbe protiv NATO-a, te naglasio da svu energiju i uticaj treba iskoristiti da odgovaraju oni koji su krivi za bombardovanje Republike Srpske osiromašenim uranijumom.


NATO bombardovanje Republike Srpske pod kodnim imenom "Operacija namjerna sila" i "Operacija mrtvo oko" bila je vojna intervencija snaga NATO-a tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH od 30. avgusta do 20. septembra 1995. godine.


Pod NATO udarima bili su položaji u okolini Srpskog Sarajeva (Jahorina, Han Pijesak, Sokolac), Čajniča, Majevice, Nevesinja, Srbinja (Foče), Ozrena, Goražda...


U toku agresije na Republiku Srpsku bačeno je 1.026 bombi, od čega 708 vodenih, sa oko 10.000 tona eksploziva i tri tone osiromašenog uranijuma.


U toku NATO agresije poginulo je 46 pripadnika Vojske Republike Srpske, a 98 je ranjeno.

Comments


bottom of page