top of page

CIK razmatra poništavanje izbora

Centralna izborna komisija se opet igra vatrom. Ni nezakonito, kontrolno brojanje u Zetri nije izrodilo rezultat kojem se nadala opozicija, a očigledno I neki članovi CIK-a. Sada pripremaju novi korak, pa razmatraju i ponavljanje izbora za predsjednika Srpske."Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno", rekao je Senad Arnautović, predsjednik CIK-a.


Simptomatično, opet su za Arnautovićem pred kameru izašli neki lideri opoziicje, i podvukli njegove tvrdnje. Nove izbore priželjkuje i Mirko Šarović. Nada se da će Dodiku vidjeti leđa.


"Da li će CIK posegnuti za potpuni ponovnim izborima za predsjednika Republike Srpske i potpredsjednike, to je već na njima. Uvjeren sam da će novog glasanja biti. Mislim da je on postao i regionalna smetnja, smetnja unutar Republike Srpske i unutar cijele BiH", kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović.


Nije ipak smetnja za skoro 300.000 glasača u Srpskoj, koji su Dodiku na izborima 2. oktobra dali ubjedljivu podršku, za nekih 30.000 glasova veću nego Jeleni Trivić. Za njih je stvar itekako jasna.


Nepotrebno je ponavljanje izbora, poručuju i lideri partija iz vladajuće koalicije. Opasne su, kažu, Šarovićeve tvrdnje da je Dodik smetnja u Srpskoj.


"Ne smijemo govoriti da su ljudi ili predsjednici bilo koje naše političke parije, bilo iz vlasti ili opozicije, smetnja i da ih treba skloniti jer je to retorika nekih stranih ambasada i bivših visokih predstavnika, a Šarović bi trebao da zna kako to izgleda", kaže Darko Banjac, predsjednik NPS.


Jasna je koordinacija sa CIK-om u ispunjavanju želja opozicije, kaže savjetnik srpskog člana predsjedništva. Dotle, da CIK unaprijed zna kakve ce mjere razmatrati.


"Ako bude poštovala izborni zakon, uopšte nema dileme šta će se dogoditi, utvrdiće i objaviće izborne rezultate u kojima će Dodik biti predsjednik Republike Srpske. Ne postoji nijedna stvar koja to može da naruši po Zakonu. Ako budu radili mimo zakona, onda će dovesti u pitanje ne smao u Srpskoj, nego cijeloj BiH", kaže Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.


Iz SNSD se jasno čulo da na ponavljanje izbora neće pristati. Već su predali krivične prijave protiv članova CIK-a zbog kršenja Izbornog zakona, donošenjem naredbe o novom brojanju glasova prije utvrđivanja zvaničnih rezultata.

bottom of page