top of page

CIK potvrdio - Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske

Postizborna saga je gotova – Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske! Kotrolno brojanje je potvrdilo ono što je SNSD i saopštio u izbornoj noći. Da više nema dileme da je Dodik predsjednik, rekli su i članovi CIK-a na sjednici koju opozicija bolje da nije gledala.
"Cijeneći da svi oni koji govore da su pokradeni nakon ponovnog kontrolnog brojanja trebaju priznati svoj izborni poraz i čestitati pobjedniku izbora. Mislim da apsolutno ne postoji dilema kada je u pitanju predsjednik Republike Srpske. U tom smislu je utvrđen rezultat, to je gospodin Milorad Dodik", rekla je članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica Prutina.


To je bio samo prvi hladan tuš za Jelenu Trivić, Branislava Borenovića i ostatak opozicione ekipe koja je sedmicama obmanjivala javnost.


"Naše kontrolno brojanje je utvrdilo volju birača za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Naše kontrolno brojanje za ovaj nivo je trebalo jednom zauvijek da završi priču da li je sve krađa i da li je volja birača istinski pretvovrena u glasove. I pored haosa sa glasačkim materijalom ono što smo pronašli može biti utvrđeni rezultat za izbore", rekla je članica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić.


Opozicionari su od CIK-a danas dobili nekoliko šamara – između ostalog, za priču o navodnoj izbornoj krađi preko nevažećih glasačkih listića, pa do silnih optužbi članova biračkih odbora.


"Volja birača je, ovo što je Irena govorila, utvrđena a ne kao što nam politički subjekti često znaju inputirati, da je to bila volja brojača na biračkim mjestima", rekao je član Centralne izborne komisije Ahmet Šantić.


"Što se tiče nevažećih listića, pokazatelji su skoro isti i vidi se da one tvrdnje o nevažećim glasačkim listićima da su mogli uticati na rezultat – ne stoje", rekao je član Centralne izborne komisije Željko Bakalar.


Vlado Rogić je jedini član CIK-a koji je od početka pozivao na zakon i jedini bio protiv kontrolnog brojanja. Danas je podsjetio da zakon jasno kaže da se izbori ponavljaju samo onda kada nepravilnosti utiču na promjenu izbornog rezultata.


"Ali kako uticati? Bitno uticati! Mi kad bi smo poništavali gdje god je uzeo jedan listiće neki glasač i odnio ga kući, mogli bi do besvjesti ponavljati", rekao je član Centralne izborne komisije Vlado Rogić.


Sjednica je završena nakon što su se sporječkali Vanja Bjelica Prutina i Suad Arnautović. On je opomenuo da predugo priča i rekao joj da ima pravo na pet minuta. Ona se uvrijedila, uključila štopericu i rekla da joj sjednica ostavlja gorak okus jer je jedina opomenuta. Ta gorčina je sigurno manja od one koju sada osjećaju opozicionari jer ih je, na kraju cirkusa koga su priredili građanima, praktično, i CIK razotkrio.

Comments


bottom of page