top of page

"CIK mjesto političkog odlučivanja"

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je Centralna izborna komisija BiH bespravno pribavila sebi ovlaštenja da odlučuje o svim izborima, uključujući i izbor delegate u Dom naroda PS BiH, iako u Ustavu Republike Srpske i BiH jasno piše da Narodna skupština bira delegate iz Srpske.


foto: ATV


Dodik je istakao da je "Republika Srpska godinama unazad birala delegaciju za Dom naroda PS BiH u NSRS gotovo javnim glasanjem", a onda su, kako je rekao, neki majstori nereda, stranci i neki iz Sarajeva smilisli da sadašnji sistem izbora delegata.


- Јedan od osnovnih elemenata koji će ići u reviziju izbornog zakonodavstva je upravo taj - želimo da vratimo to u NSRS, da Parlament Srpske bira delegate za Dom naroda, to piše u Ustavu BiH i Republike Srpske, a ovdje smo došli u poziciju da to radi CIK, što je neprihvatljivo, jer je to potpuno uplitanje u zakonodavni sistem vlasti - naglasio je Dodik.


On je naglasio da je CIK izabran da bi bio mjesto političkog, a ne autoritativnog odlučivanja.


- Tri, četiri puta su odlučivali različito o delegatima za Dom naroda PS BiH. Odlučivanje CIK-a je politički motivisano, predsjednik je iz SDA i provodi njihovu politiku. Imate iz člana PDP-a koji je glasao potpuno nerazumno, prošli put suprotno od onog što je danas odlučeno - rekao je on.


Podsjećamo, CIK BiH usvojio je danas odluku Apelacionog vijeća Suda BiH na žalbu SNSD-a u vezi sa petim delegatom u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.bottom of page