top of page

CIK danas o rezultatima kontrolnog brojanja glasova za predsjednika Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas će razmatrati izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.Sjednica je zakazana za 14.00 časova, rekao je juče predsjednik CIK-a Suad Arnautović.


U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu sinoć je Srni rečeno da je kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske završeno.


CIK je potom na hitnoj sjednici donio naredbu da se za potrebe ponovnog kontrolnog brojanja glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske otvore vreće sa glasačkim listovima i izvrši uvid u njihov sadržaj za jedno biračko mjesto.


Rečeno je da je riječ o biračkom mjestu 007B029 i da se naredba donosi jer u vrećama sa glasovima za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske u Glavnom centru za brojanje CIK-a nisu pronađeni listići za taj nivo, te je radi njihovog pronalaska potrebno otvoriti druge vreće sa tog biračkog mjesta.


U obrazloženju naredbe navedeno je da se donosi na prijedlog glavnog kontrolora i s ciljem pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te da treba biti provedena odmah.


CIK je u subotu, 22. oktobra, utvrdio preliminarne rezultate opštih izbora u BiH za sve nivoe, osim za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.


CIK je obavezna da 30 dana od izbora, odnosno 2. novembra objavi konačne rezulate za sve nivoe vlasti u BiH, uključujući i predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.


Komisija je juče donijela novu naredbu o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje za više nivoa vlasti na području cijele BiH.


Prema ovoj naredbi, između ostalog, ponovo će se brojati glasovi za Narodnu skupštinu Republike Srpske sa po jednog biračkog mjesta u Banjaluci, Čelincu i Rudom, te sa deset biračkih mjesta u Nevesinju.


Osim toga, glasovi će ponovo biti brojani i za skupštine kantona sa tri biračka mjesta u Goraždu, u Cazinu sa sedam biračkih mjesta, te u Sarajevu sa jednog biračkog mjesta.

Comments


bottom of page