top of page

CIK: Birački odbori zakazali - brojanje glasova ide sporo, nisu ispunili propisane obaveze

U CIK BiH kažu da su se za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini održane u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine birački odbori pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom u Bosni i Hercegovini.,,Zbog neispunjavanja propisanih obaveza članova biračkih odbora javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora sa redovnih biračkih mjesta. Naime, odgovornosti organa za sprovođenje izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji”, stoji u saopštenju CIK BiH.


Centralna izborna komisija BiH odbacila je svaku kritiku koja dolazi u vezi sa ,,sporom” objavom izbornih rezultata, a naglašavaju – pogotovo od političkih stranaka ,,čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora”.


,,Trenutno pojedine izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH, po naredbi Centralne izborne komisije BiH, otvaraju vreće i pravilno utvrđuju rezultate sa redovnih biračkih mjesta na kojima birački odbor nije zakonito završio posao (pogrešno pakovanje izbornog materijala, pogrešno popunjavanje obrazaca u kojima npr. kandidat ima više glasova od njegove političke stranke i druge matematičke nelogičnosti). U zadnja dva dana Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbe o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom na oko 1000 biračkih mjesta u više od 60 opština/gradova za različite nivoe vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći”, napomenuto je u CIK-u.


Kažu da, dok se ovaj posao ne završi, Centralna izborna komisija BiH nije u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta.

bottom of page