Cijene prevoza u julu ostaju iste, o novom cjenovniku na vanrednoj Skupštini

Prilikom redovne pauze, tokom današnjeg zasjedanja Banjalučke skupštine, odbornici i Gradska uprava donijeli su odluku da se narednih dana sazove vanredna Skupština na kojoj će se raspravljati o novom cjenovniku gradskog prevoza, a do tada će Grad nastaviti subvencionisati nametnuto poskupljenje.Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić naveo je da o ovome svi imaju različite stavove i mišljenja, te je potrebno dodatno analizirati.


U toku je 15 redovna sjednica, kao što ste vidjeli nakon niza nekih rasprava organizovali smo jednu komisiju da vidimo sta dalje i da se dogovorimo sa gradonačelnikom i gradskim menadžerom. Nismo se uspjeli dogovoriti.I maćemo vanrednu sjednicu sa ovom tačkom, a koja će biti u narednim danima", kazao je Ilić.


Smatra da u budžetu, koji je dosta dobar ima dovoljno novca za prevoznike kako bi oni normalno funkcionisali.


"Nikome ko se bavi politikom ili nekom drugom branšom nije u interesu da se ne nađe rješenje. Prevoznici ne blefiraju i ovo jeste goreći problem. Rastom cijena goriva oni su sve češće pokretali priču o povećanju cijena karata", rekao je Ilić.


Navodi da treba gledati šta su prioriteti, te da sredstva koja su predodređena za neke sporedne projekte treba preusmjeriti za prevoznike.


"Projekti koji su manje bitni važni obustaviti, da bi se dala sredstva prevoznicima, to se naravno ne odnosi na vodosnadbjevanje ili neke osnovne stvari koje se odnose na funkcionisanje grada.


Ništa nećemo postići ako se ovako nastavi, ova nefunkcionalnost ne vodi nikud", tvrdi Ilić.


Ilić se osvrnuo I na postojeći ugovor koji grad ima sa prevoznicima.


"Treba ići u stvaranje novog ugovora, nešto što će odgovarati svim stranama. Ovde imamo više strana koje nisu zadovoljni i ove stvari treba popravljati. Ovo je goreći problem grada koji mislimo da možemo riješiti. Grad će subvencionisati jul mjesec i prevoznici mogu prodavati karte a mi ćemo se kroz par narednih dana dogovoriti sta dalje", kaže Ilić.


Tvrdi da prevoz neće stati u petak, te će Grad pokriti sve troškove.


Dodaje da se sada se nastavlja skupstinski dnevni red preko kojeg se trebaju usaglasiti oko 25 tačaka dnevnog reda.


Ilić napominje da je potrebna međusobna komunikacija, te da se mora razgovarati i dogovarali ukoliko se želi nešto riješiti.


Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je grad spreman da pomogne još mjesec ili dva ali da više ne može i da u budžetu nema novca.


Navodi da se nada dogovoru u narednim danima.