"Cijena stočne hrane otišla u nebesa" Živinari u Srpskoj najavljuju poskupljenje jaja

Zbog poskupljenja stočne hrane, u Srpskoj će uskoro poskupiti i konzumna jaja, čija cijena po komadu u maloprodaji, trenutno, u prosjeku iznosi oko 0,3 KM.


Živinari poručuju da će proizvođačke cijene već poslije Vaskrsa gore ići za dva-tri feninga po komadu.


– Zbog drastičnog poskupljenja stočne hrane, jedva izdržavamo sa ovim cijenama. One će poslije Vaskrsa morati ići gore, ili ćemo morati smanjivati proizvodnju, pa čak i zatvarati farme. Proizvođačka cijena će po komadu, u prosjeku, sa 18, otići na 21 fening. Razlog je to što je cijena stočne hrane otišla u nebesa – poručuju živinari i naglašavaju da poskupljenja do Vaskrsa neće biti.


– Ne zato što to nije opravdano, nego zato što to ne bi bilo korektno prema potrošačima. Ali, čim Vaskrs prođe, moraćemo ići sa poskupljenjima, kako bi cijena jaja ispratila cijenu inputa – ističu živinari.


Računica trgovaca u maloprodaji pokazuje da će komad sa 0,3 otići na najmanja 0,4 KM.

Građani koji uzgajaju koke nosilje i prodaju domaća jaja, već su cijenu digli na 0,4 KM po komadu.


– Sa ovim cijenama stočne hrane, jednostavno je nemoguće bilo zadržati staru cijenu. Donedavno sam komad prodavala po 0,3 KM, ali više se nije moglo tako. Kako čujem, na toliko će uskoro, u prosjeku, otići i cijena jaja u marketima. U nekim manjim trgovinama komad se već prodaje po 0,4 KM – kaže jedna Banjalučanka.