Cijena “paprena”, kupaca ne manjka: Jesen u Banjaluci nezamisliva bez mirisa pečenog kestena


Jesen u Banjaluci nezamisliva je bez opojnog mirisa pečenog kestena, koji je prepoznatljiv simbol ovog godišnjeg doba, a na gradskim ulicama brojni ulični prodavci kupcima nude ovu sezonsku poslasticu.Vlasnik štanda za uličnu prodaju kestena Goran Golić kazao je za “Glas Srpske” da sezona kestena uglavnom počinje sredinom septembra, ali je ove godine nešto kasnila zbog velike suše koja je smanjila rod ovih šumskih plodova.


“Sezona prodaje počela pred sam kraj septembra. Svakodnevno imamo mušterije koji kupuju pečeni kesten, iako je ove godine poskupio. Sto grama ove jesenje poslastice, koja se peče i pakuje u papirnim vrećicama košta dvije KM”, kazao je Golić, objasnivši da je cijena skočila zbog suše i slabijeg roda.


Dodao je da i pored visokih cijena, prodaja za sada ide dobro.


“Svakodnevno veliki broj prolaznika svih generacija tokom šetnje pazare vruć kesten i uglavnom se ne žale na cijenu”, rekao je Golić.


Kazao je da je dugogodišnje iskustvo pokazalo da je najbolji recept za ovu delikatesu da se peče tačno sedam minuta. Golić, koji se ovim poslom bavi 25 godina, kaže da je, osim dobre vatre, važan i kvalitet kestena.


“Velika je razlika u kvalitetu i čistoći kestena, tako da kesten već godinama nabavljam samo od provjerenih dobavljača”, rekao je Golić.


Pojasnio je da je pandemija virusa korona uticala na sve sfere života pa tako i na prodaju kestena.


“I pored skupoće i krize, uvijek imamo redovne mušterije. Naš štand počinje sa radom 20 dana ranije nego kod ostalih prodavača u gradu. Zato pozivamo sugrađane da svrate i probaju najbolji kesten u gradu na štandu kod “Vodovoda”, kazao je Golić.


Banjalučanka Jelena S. kazala je da je veliki ljubitelj ove tradicionalne jesenje poslastice. Rekla je da ne može proći pored štanda s kestenjem, a da ne kupi porciju ove poslastice.


“Uživam da šetam sa drugaricama i da jedemo kesten zbog prepoznatljive arome i mirisa. Nekad kupim i sirov kesten na pijaci, jer volim da pripremim kesten pire, to mi je omiljena poslastica”, dodala je Jelena.


Goran Golić kaže da je domaći kesten prepun hranjivih tvari, minerala i vitamina.


“Odličan je za kosti, jer je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, B i C “, istakao je Golić.


Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Plod kestena bogat je folatima, a u njemu se, osim vitamina C, n nalaze vitamini B1, B2 i B6 kao i folna kiselina.