Cijena kvadrata stana u Banjaluci skuplja 200 KM

Kriza uzrokovana pandemijom virusa korona dovela je do poskupljenja mnogih proizvoda i usluga. Osim nekih životnih namirnica, poput brašna,ulja i šećera, povećanje cijena nije zaobišlo ni tržište nekretnina.


Postoje mnogi uzroci ove pojave, a prema riječima stručnjaka, na to je najviše uticala povećana potražnja ali i poskupljenje građevinskog materijala.

Barbara Fabić iz “Fakom” nekretnina rekla je za ATV portal da je osjetno poskupljenje stanova, ali da to ne utiče na zainteresovanost građana za kupovinu stanova.

,,Istina je da je došlo do povećanja cijena stanova. Kada se gleda neki prosjek to je odprilike oko 200-300 KM u zavisnosti od lokacije. Ipak, to nije uticalo na samu potražnju, građani se masovno raspituju za kupovinu stanova”, rekla je Fabić.

Dodaje da je najveća potražnja za manjim stanovima, te da je takva kvadratura obično i skuplja.

,,Sve zavisi od lokacije, kvadrature, naselja... Različiti faktori utiču na samu cijenu. Takođe, zavisi da li se traži novogradnja ili starogradnja”, navodi ona.

Iz ove agencije tvrde da je za kvadrat stana u naselju Starčevica potrebno izdvojiti oko 2.800 KM, u naselju Ada oko 2.300 do 2.400 KM, dok je za stan u samom centru Banjaluke potrebno dati od 3.000 KM do 3.500 KM.

Da je došlo do poskupljenja nekretnina u Banjaluci slaže se i Manojlo Popović, vlasnik “Senzor” nekretnina.

,,Tačno je da su stanovi u Banjaluci poskupili, ali i dalje je velika potražnja. Cijene zavise od toga da li su starogradnja ili novogradnja. Za starogradnju potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 2.000 do 2.100 KM, dok je novogradnja preko 2.500 KM”, rekao je Popović za ATV.

Ističe da najviše stanova kupuju građani iz dijaspore, ali da ne manjka ni ljudi iz Srpske.

Iz obe agencije tvrde da se dalji rast cijena kvadrata stanova očekuje i naredne godine s obzirom da je osjetno da poskupljuje i materijal potreban za građenje zgrada.

Građani Banjaluke tvrde da su trenutne cijene stanova preskupe i nerealne, te da malo njih može da priušti kupovinu neke nekretnine čak iako imaju solidne prihode i stalan posao.

Kada se izvede računica, za manji stan od 40 kvadrata u novogradnji potrebno je izdvojiti oko 100.000 KM, a u starogradnji 80.000 KM, dok je za ovaj iznos prošle godine bilo moguće kupiti stan od 50 kvadrata.

Raste cijena i izdatih stanova


Poskupljenje nije zaobišlo ni one koji iznajmljuju stanove u Banjaluci.

Građani sa kojima smo razgovarali rekli su nam da ih je ovaj mjesec dočekalo pomalo neprijatno iznenađenje kada su im njihovi stanodavci povećali zakup stanova u kojima žive.

,,Skoro smo razgovarali sa našim gazdom koji nam je saopštio da od nove godine moramo više novca da dajemo za kiriju”, rekla nam je Jovana G.

Pregledom raznih oglasa utvrdili smo da cijene zavise od kvadrature i lokacije, te da one variraju od 300 KM pa na dalje.

Građani koji se odluče za garsonjeru treba da izdvoje oko 300 KM, dok za jednosoban stan cijena izdavanja se kreće od 400 KM i više.

Oni koji žele neku veću kvadraturu i veći broj soba moraće za to da izdvoje oko 600 do 700 KM.