Cijena grijanja ostaje ista: Korisnici Eko toplana nemaju razloga za zabrinutost


Na sistem daljinskog grijanja u Banjaluci neće uticati globalna energetska kriza, izazvana nepovoljnim klimatskim uslovima i rastućom potražnjom za energijom.Dok vlasti država širom svijeta pokušavaju ublažiti negativne posljedice po potrošače, uz predviđanja da možda neće ni uspjeti da onemoguće rast cijena energije, Banjalučani, koji koriste usluge Eko toplana, nemaju razloga za zabrinutost uprkos enormnim skokovima cijena energenata na svjetskom tržištu.


Cijene grijanja u gradu na Vrbasu ostaju iste i ove godine kao i prethodnih godina. Iz Eko toplana ističu da se cijene grijanja nisu mijenjale od osnivanja Eko toplana. te napominju da se sada dodatno potvrđuju pozitivni efekti promjene energenta odnosno prelaska s mazuta na drvnu sječku. Svakako, jedan od najvažnijih pozitivnih efekata je energetska nezavisnost, jer se kao energent koristi biomasa kao obnovljivi izvor energije s kojim Republika Srpska raspolaže u ogromnim količinama i čija cijena ne zavisi direktno od kolebanja cijena na svjetskom tržištu.


– Ono što je bitno za Grad Banjaluku, to je da je proces dekarbonizacije, koji trenutno predstavlja jedan od najvećih izazova za cijeli svijet i koji bi trebalo da bude završen u narednih tridesetak godina, u našem gradu, bar kada je riječ o sistemu daljinskog grijanja, završen još prije četiri godine osnivanjem Eko toplana i prelaskom na proizvodnju toplotne energije na biomasu – naveli su iz Eko toplana.


Inače, kada je o tržištu energenata riječ, širom svijeta stanje se pogoršava kako se bliži zima, kada će postojati veća potreba za energijom kojom će se grijati, ali i osvjetljavati unutrašnji prostori. Situaciju dodatno otežava pritisak na vlasti da ubrzaju energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, i to uoči klimatskog samita koji će biti održan sljedeći mjesec.


Primjera koji dokazuju energetsku krizu ima na pretek. Tako se u Kini već bilježe nestašice struje, dok se termoelektrane u Indiji bore za ugalj. U Evropi pojedini pozivaju na to da se energija odmah uskrati onima koji imaju neplaćene račune. U Evropi se plinom prošle sedmice trgovalo po cijeni čija protivvrijednost iznosi 230 dolara po barelu nafte, što je za 130 odsto više u odnosu na početak septembra i osam puta više u odnosu na isti period prošle godine.