Cigarete poskupljuju od 1. januara

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2022. godinu.Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna akciza iznosiće 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.


Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, dok je minimalna akciza povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje.


Akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 133,20 KM po kilogramu.


Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 30. novembra 2021. godine.


Upravni odbor UIO usvojio je danas i Odluku o utvrđivanju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica, na koje se ne plaća putarina za 2022. godinu.


Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri UO UIO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.


Ova odluka primjenjivaće se od 1. januara 2022. godine, a za njeno provođenje zadužena je UIO, koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaj o realizaciji.


UO UIO na današnjoj sjednici, koja je održana putem videolinka, razmatrao je niz odluka, izmjena i dopuna podzakonskih akata, inicijativa te pregled aktivnosti UIO posljednja tri mjeseca, gdje je ustanovljeno da su prihodi od PDV-a u znatnom porastu u odnosu na isti period prošle godine.