Cicović: Srpska ima puno pravo da samostalno traži svoj put do slobode


U Beogradu se održava tribina "Sloboda i samostalnost Republike Srpske", a šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je na početku skupa da pritisci i prijetnje daju puno pravo Srpskoj da samostalno traži svoj put do slobode.- Veći pritisci i prijetnje sa Zapada, dalje urušavanje dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 - Ustava BiH i Dejtonske strukture BiH, koju čine dva entiteta i tri konstutivna naroda, daju puno pravo Republici Srpskoj da samostalno traži svoj put do slobode, jer je za nas sloboda drugo ime za Republiku Srpsku - rekao je Cicović u pozdravnoj riječi.


On je na skupu, na kojem učestvuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i analitičari iz Srpske i Srbije, napomenuo da je sloboda prirodno stanje čovjeka, te da to uvjerenje vidi kao polaznu tačku svakog promišljanja i kazivanja o slobodi i ljudima, o slobodi i narodima.


- Činjenica da je BiH pod protektoratom visokih predstavnika govori nam da je naša sloboda ograničena i da se moramo politički boriti da se teror, pritisci i ucjene zapadnih zemalja i njihovih predstavnika zaustave i sve u BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum, kao jedini mogući opstanak posrnule BiH - rekao je Cicović.


Cicović je napomenuo da je srpski narod kroz istoriju uvijek ustajao da samo brani i odbrani svoju slobodu, nikad i nigdje nije posegao za tuđom slobodom.


Isto tako, dodao je, kad god su Srbi uspjeli da odbrane svoju slobodu, našao bi se neko da prijeti i ucjenjuje – ne da bi od Srba zaštitio slobodu nekog drugog naroda, nego samo da bi njegovu slobodu sveo na minimum.


- Koliko daleko i bezočno napadaju na našu slobodu, ovih dana to demonstriraju i napadima na ideju `srpskog svijeta`, ideju koja nije nikakav akcioni program osvajanja bilo čije zemlje i slobode - naveo je Cicović.


To je, dodao je on, obrambena politika nacionalnog identiteta srpskog naroda, naše kulture i tradicije, jezika i pisma, ćirilice, vjere pravoslavne, svetosavske u ovo vrijeme ucjena i prijetnji koje ne prestaju na srpski narod i na srpske zemlje.


Tribinu su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, te portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti".