top of page

Centralno obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih; Prisustvuje Dodik

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik stigao je na liturgiju u manastir Јasenovac kojom je počela centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih.


Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.


Bogosluženju prisustvuju i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip sa suprugom, brojni gosti i vjernici.


Nakon bogosluženja, u kompleksu manastira biće položen kamen temeljac za gumno, koje je kopija istog onog koje se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.


Potom će u porti biti osveštan spomenik rusko-srpskom prijateljstvu koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.


Obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen novomučenika jasenovačkih biće kod humke u Spomen-području Јasenovac.

bottom of page