Centralni blok UKC-a opremljen klimama, ventilatorima i drugim rashladnim uređajima

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske saopštio je da se svi pacijenti u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe po najvišim medicinskim standardima i da nikad ni jednom nije pogoršano zdravstveno stanje ili ugrožen život zbog navodno visokih temperatura u sobama.


Reagujući na tvrdnje predsjednika Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodana Stanića da u Centralnom medicinskom bloku nije u funkciji ni jedan sistem za hlađenje prostorija, iz UKC-a navode da su konstantno izloženi neutemeljenim napadima pojedinaca koji se koriste u dnevno političke svrhe, a u vezi sa uslovima liječenja pacijenata.


,,Želimo da istaknemo da su prostorije UKC-a, gdje je velika frekvencija ljudi, prostorije gdje su skupi aparati, većina operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna njega, odnosno prostorije gdje su teški pacijenti opremljeni sa klima uređajima’’, navedeno je u saopštenju.


U UKC-u ističu da su klime i ostali rashladni uređaji nabavljeni i ugrađeni u skladu sa prioritetima, te da su za sobe koje nisu klimatizovane nabavljeni ventilatori i drugi rashladni uređaji.


,,Objekat Centralnog medicinskog bloka izgrađen je po najvišim građevinskim standardima i služi na ponos građanima Srpske jer imamo najsavremenije izgrađenu i opremljenu ustanovu u regionu. Ovaj objekat je efikasno toplotno izolovan i u funkciji su centralni venitilacioni sistemi’’, pojasnili su u UKC-u.


Iz UKC-a podsjećaju da će završetkom projekta rekonstrukcije Tehničko - ekonomskog bloka biti pušten u pogon centralni sistem klimatizacije u cjelosti za Centralni medicinski blok.


Riječ je o međunarodnom tenderu sa kompleksnim zakonskim regulativama i procedurama koje su dodatno usporene izbijanjem pandemije virusa korona, a na njegovoj realizaciji se konstantno i intenzivno radi.


,,Iskreno nas žalosti činjenica da se naši pacijenti i zaposleni zlouptrebljavaju na jedan vrlo manipulativan način, te koriste u dnevno političke svrhe što ima za cilj izazivanje nepovjerenja građana u zdravstveni sistem Republike Srpske’’, navedeno je u saopštenju.


Autor: Srna