Centralna svečanost obilježavanja 30 godina Vojske Republike Srpske

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni "Kozara" danas će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.Centralnoj svečanosti prisustvaće predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Programu obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka planirano je da prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te ostale zvanice i gosti.

Prema programu obilježavanja, u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske u 11.00 časova biće održan parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, a nakon toga u 11.30 časova biće položeni vijenci.

Centralna svečanost biće održana na stadionu kasarne Kozara 12.00 časova, a izjave za medije planirane su u 13.00 časova, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.