top of page

Carski rez: Osam iznenađujućih stvari koje vam niko ne kaže prije operacije

Poslije ovoga, neće biti nikakvih iznenađenja.



U posljednjim ste nedeljama trudnoće i to je trenutak za koji se pripremate. Trenutak u kojem ćete nakon dugih devet mjeseci upoznati svoje dijete i započeti najljepšu avanturu života.


Iako se trudnice pripremaju za vaginalni porođaj, ponekad njihovu želju prekine savjet ljekara ili poteškoće tokom porođaja kada je carski rez potrebniji. Zato pogledajte nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate ako se pripremate da porođaj obavite putem carskog reza.


Možda će vam biti hladno

Poprilično je uobičajeno da žene koje rađaju na carski rez osjete hladnoću. Odmah nakon epiduralne osjetila sam da drhtim. Dok mame misle da je to zbog niske temperature u operacionim salama (i to je takođe istina – moraju održavati određenu temperaturu u prostoriji kako bi se sprečila vlaga koja može uzrokovati stvaranje bakterija), to je zapravo dejstvo lijeka koji se ubrizgava u tebe.


Možete drhtati

Osim hladnoće koju osjećaju, neke žene počnu da drhte. Kod jednih to bude cijelo tijelo, a kod drugih samo noge. U svakom slučaju, ljekari kažu da je to potpuno normalno i ne bi trebalo da bude uzrok brige.


Tokom porođaja osjetićete izvlačenje


Budući da ćete biti pod anestezijom, neće vas boljeti kada vas doktori otvore. Međutim, nemojte se iznenaditi ako osjetite sitne pokrete (neke žene se sjećaju da se krevet tresao) jej medicinski tim vadi bebu iz stomaka.


Vagina neće biti pošteđena

Čak i ako beba nije izašla kroz vaginu (kao što bi on ili ona tokom „normalnog“ porođaja), medicinske sestre će je i dalje ispirati kako bi očistile svaku krv koja je možda procurela iz nje.


Imaćete krvavi iscjedak

Ne toliko kao da si imala vaginalni porođaj, ali i dalje će biti krvi iz vaše vagine. Krvarenje može trajati i do nekoliko nedjelja. Budite oprezni s pretjeranim krvarenjem, jer to nije normalno. Ako se to dogodi, odmah obavijestite svog doktora.


Biće teško kašljati, kijati ili se smijati

Naravno, jer ste upravo imala veliku operaciju! Ali budući da ne možete ništa da učinite po tom pitanju (a ponekad je teško predvideti kijanje), ljekari savjetuju da jastuk držite iznad reza dok kašljete, kijate ili se smijete. To može da vam bude od velike pomoći u smanjivanju boli, barem odmah nakon porođaja i sljedećih nekoliko nedjelja.


Možda ćete morati da pijete laksative za omekšavanje stolice

Ako je rana još svježa i bolna, nije preporučljivo prisilno gurati trbušne mišiće da bi obavila posao u toaletu. Tablete za omekšavanje stolice, često pomiješane s laksativima će vam pomoći u tome. Obilan unos vode i lagani hodanje, takođe će ubrzati tvoj metabolizam.


Možda ćete da poludiš kad prvi put vidite ranu


Sigurno hoćete. Ali uz pravilnu postporođajnu negu rane, ona bi trebalo da se lijepo izliječi – unutra i napolju – u roku od tri mjeseca. Imaj na umu da bilo kakvi simptomi kao što su visoka temperatura ili crvenilo i oticanje oko rezova, nisu tipični, i odmah se obrati ljekaru jer to može ukazivati na infekciju, piše miss7mama.

bottom of page