Bursać: Istup Turkovićeve neviđen u diplomatskoj praksi


U diplomatskoj praksi do danas nije viđeno da se neki ministar zaklinje u državu, a istovremeno interveniše da ne bude suverena u punom kapacitetu, što je i ponižavajuće i žalosno, izjavila je Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać."Kada smo kod zakonitosti prava na obraćanje i sadržaja obraćanja, kristalno je jasno da su prekršena pravila o nastupu diplomata i iznošenja spoljnopolitičkih stavova u ime BiH. To je rečeno i na samoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN", rekla je Bursaćeva povodom istupa ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković pred Savjetom bezbjednosti UN


Ona smatra da je ponižavajuće i žalosno da neko sebi na tom nivou dozvoli da krši zakon, te da predstavlja nekakvu državu, a istovremeno hoće da ta ista zemlja ostane u nekoj vrsti protektorata.


Bursaćeva je ukazala da se Turkovićeva tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN više puta pozivala na Strategiju spoljne politike BiH iz 2018. godine u kojoj se OHR ne pominje.


"Čak ni u toj strategiji koja je usvojena u martu 2018. godine, na koju je saglasnost dao tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ne govori se ništa o OHR-u. Međutim, ono što treba da bude nauk je da takvi dokumenti moraju biti u svim segmentima usaglašeni sa zvaničnim stavovima institucija Republike Srpske", naglasila je Bursaćeva.


Ona je ukazala da je upravo jučerašnji primjer pokazao da je dokument Strategija spoljnih poslova BiH u nekim dijelovima u suprotnosti zvaničnim stavovima Republike Srpske.


Bursaćeva je istakla da se Turkovićeva poziva na neki navodni konsenzus u vezi sa imenovanjem novog visokog predstavnika, te da joj snagu kojom manipuliše na međunarodnoj sceni daje činjenica da su neke stranke iz Republike Srpske o tom pitanju imale "značajno mekše stavove" u odnosu na zvaničnu politiku Srpske.


Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozdravila je stav Kine iznesen na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja BiH.


Na sjednici Savjeta bezbjednosti, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, da to nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.


Nebenzja je rekao i da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.


Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da niko ne treba da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja, uključujući i ona koja se tiču BiH.